Żywność
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog książek, czasopism i audiobooków
(35)
Forma i typ
Książki
(34)
Publikacje naukowe
(20)
Publikacje dydaktyczne
(17)
Publikacje fachowe
(16)
Publikacje popularnonaukowe
(9)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(45)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dzieci
(1)
Wypożyczalnia Główna
(18)
Filia Dąbrówka
(3)
Filia Wójtostwo
(3)
Czytelnia - do wypożyczania
(20)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(3)
Babicz-Zielińska Ewa
(2)
Gertig Henryk (1924-2011)
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Adamiec Janusz
(1)
Anderson Allan
(1)
Baer-Dubowska Wanda
(1)
Barone Caterina
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Brodnicka Elwira
(1)
Błaszczak Agnieszka
(1)
Carper Jean
(1)
Caruso Gabriella
(1)
Caruso Giorgia
(1)
Celmerowski Zbigniew
(1)
Ciok Janusz
(1)
Cybulska Emilia Barbara
(1)
Delia Antonino Santi
(1)
Domian Ewa
(1)
Drozdowski Bronisław
(1)
Dziewanowska Katarzyna
(1)
Earle Mary D
(1)
Earle Richard L
(1)
Feng Qing
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Grajek Włodzimierz (1946- )
(1)
Grudowski Piotr
(1)
Grzyb Katarzyna
(1)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Jacórzyński Bohdan (1937-2014)
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Kacprzak Agnieszka
(1)
Kanabus Dorota
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kowal Krystyna
(1)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Laganá Pasqualina
(1)
Libudzisz Zdzisława
(1)
Malinowska Ewa
(1)
Marjańska Ewa
(1)
Mazzù Francesco
(1)
Melcarne Lucia
(1)
Michota-Katulska Ewa
(1)
Mindell Earl
(1)
Molski Marcin
(1)
Parisi Salvatorwe
(1)
Pawlak Karolina
(1)
Pałacha Zbigniew
(1)
Pijanowski Eugeniusz
(1)
Pijanowski Eugeniusz (1906-1974)
(1)
Poczta Walenty (1955- )
(1)
Pokora Mirosław (1931-2006)
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Pszczołowski Konrad
(1)
Sadowska Halina (1925-2011)
(1)
Sapała Marta
(1)
Sikora Marek
(1)
Sikora Tadeusz
(1)
Sikorski Zdzisław E
(1)
Sitkiewicz Iwona
(1)
Szpakowska Maria
(1)
Witkowska Wiesława
(1)
Wiąckowski Stanisław Kazimierz (1929- )
(1)
Wiśniewska Małgorzata (1961- )
(1)
Zalewski Stanisław
(1)
Zegan Magdalena
(1)
Żakowska Zofia
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(14)
1990 - 1999
(5)
1980 - 1989
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(22)
1901-2000
(12)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(34)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(35)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(13)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
0-5 lat
(1)
Chemicy
(1)
Dzieci
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Lekarze
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Szkoły zawodowe
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Literatura polska
(2343)
Kobieta
(1882)
II wojna światowa (1939-1945)
(1732)
Rodzina
(984)
Miłość
(973)
Żywność
(-)
Przyjaźń
(926)
Pisarze polscy
(913)
Historia
(733)
Dzieci
(626)
Władcy
(611)
Zabójstwo
(584)
Tajemnica
(535)
Zwierzęta
(533)
Żydzi
(516)
Język polski
(494)
Polacy
(483)
Literatura
(466)
Życie codzienne
(460)
Relacje międzyludzkie
(435)
Nastolatki
(407)
Małżeństwo
(405)
Polacy za granicą
(405)
Wojsko
(400)
Rodzeństwo
(399)
Kościół katolicki
(382)
Śledztwo i dochodzenie
(380)
Policjanci
(379)
Język polski (przedmiot szkolny)
(363)
Podróże
(348)
Literatura dziecięca polska
(341)
Święci i błogosławieni
(338)
Magia
(335)
Poeci polscy
(335)
Duchowieństwo katolickie
(324)
Dziewczęta
(320)
Katolicyzm
(308)
Szlachta
(307)
Boże Narodzenie
(303)
Chrześcijaństwo
(301)
Sekrety rodzinne
(301)
Osoby zaginione
(299)
Psy
(290)
Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
(280)
Filozofia
(275)
Ludzie a zwierzęta
(273)
Matki i córki
(273)
Etnografia
(269)
PRL
(266)
Źródła historyczne
(266)
Obyczaje i zwyczaje
(263)
Dziennikarze
(260)
Polityka
(260)
Okupacja niemiecka Polski (1939-1945)
(252)
Malarze polscy
(251)
Trudne sytuacje życiowe
(251)
Sztuka
(250)
Uczucia
(242)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(239)
Politycy
(236)
Armia Krajowa (AK)
(233)
Kultura
(229)
Uczniowie
(222)
Malarstwo polskie
(221)
Psychologia
(220)
Arystokracja
(218)
Holokaust
(213)
Pisarze
(206)
Poszukiwania zaginionych
(206)
Wychowanie w rodzinie
(206)
Chłopcy
(204)
Wsie
(204)
N (książki dla najmłodszych)
(202)
Historia kultury
(200)
Wybory życiowe
(197)
Tematy i motywy
(194)
Dojrzewanie
(192)
Uprowadzenie
(192)
Historia literatury
(191)
Lekarze
(190)
Unia Europejska (UE)
(190)
Młodzież
(188)
Powieść młodzieżowa polska
(188)
Psychologia dziecka
(188)
I wojna światowa (1914-1918)
(186)
Chłopi
(185)
Ruch oporu
(183)
Geografia
(177)
Seryjni zabójcy
(172)
B (baśnie, legendy, mity)
(170)
Ojcowie i córki
(170)
Wychowanie
(170)
Polityka międzynarodowa
(169)
Mniejszości narodowe
(168)
Szkolnictwo
(167)
Więźniowie obozów
(167)
Prywatni detektywi
(163)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(161)
Papieże
(160)
Dziadkowie i wnuki
(158)
Literatura francuska
(157)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Gatunek
Podręcznik
(19)
Wydawnictwa popularne
(5)
Opracowanie
(4)
Praca zbiorowa
(3)
Encyklopedia
(1)
Książka-zabawka
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Reportaż
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Zagadki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(18)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(9)
Kulinaria
(7)
Chemia
(6)
Zarządzanie i marketing
(4)
Ochrona środowiska
(3)
Biologia
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Styl życia, moda i uroda
(2)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
35 wyników Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-16615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 338 (1 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-6038 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej. Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli. Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-16441 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia zagadnienia z zakresu utrwalania i przechowywania żywności w aspekcie ograniczenia marnowania żywności: Skala marnowania żywności Konsekwencje marnowania żywności Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczych podczas przechowywania Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta Sposoby ograniczania marnowania żywności Podręcznik skierowany jest do studentów dietetyki uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Dodatkowo może być materiałem wspierającym dla osób kształcących specjalistów w zakresie żywności i żywienia, a także zaangażowanych w przemysł spożywczy i inne powiązane z nim dziedziny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-19060 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesna kosmetologia. 1, Detoksykacja, dieta, ruch / Marcin Molski. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN SA, 2014. - XIV, [2], 399, [1] strony, [8] strony tablice : ilustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
2-tomowe kompendium nowoczesnej kosmetologii zakładającej totalne przeorganizowanie naszego stylu życia, by nie traktować zabiegu kosmetycznego jako środka służącego osiągnięciu doraźnych efektów. W jaki sposób pielęgnować urodę, aby równocześnie skutecznie dbać o zdrowie i dobre samopoczucie? Jak osiągnąć pożądany i długotrwały efekt kosmetyczny? Naukowo potwierdzone odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w dwutomowym kompendium nowoczesnej kosmetologii, stworzonym dla kosmetyczek, studentów kosmetologii i wszystkich zainteresowanych zdrowym stylem życia i pięknym wyglądem. W tomie 1 opisano: Sposoby oczyszczania organizmu z toksyn. Naturalne detoksykanty. Rodzaje diet i ich wpływ na organizm. Niezbędne, szkodliwe i kontrowersyjne składniki diety. Znaczenie ruchu w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Typy masażu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-17373/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jest to pierwsze opracowanie podręcznika, w którym zwięźle omówiono właściwości fizyczne żywności, w tym właściwości mechaniczno-reologiczne, aerodynamiczne, cieplne, powierzchniowe, optyczne, dyfuzyjne, elektryczne, akustyczne z uwzględnieniem żywności sypkiej. Znajomość tych zagadnień u danych liczbowych, metod badań i ich związku z przetwórstwem jest niezbędna do odpowiedniego projektowania produktu żywnościowego, jego procesu technologicznego i sterowania nim oraz do projektowania maszyn, urządzeń i aparatów niezbędnych we wszystkich branżach przemysłu spożywczego. Obecnie na polskim rynku wydawniczym brak podręcznika ujmującego tak kompleksowo wymienione zagadnienia. Podręcznik jest przeznaczony głównie dla studentów Technologii Żywności i Żywienia Człowieka, Towaroznawstwa, Biotechnologii i Dietetyki specjalizujących się w technologii i biotechnologii żywności oraz budowie aparatury, a także dla technologów, towaroznawców, producentów żywności, projektantów i konstruktorów aparatury. Przydatny będzie także dla pracowników naukowych tych kierunków i instytutów naukowo-badawczych, dla pracowników biur projektowych, firm i zakładów przemysłu spożywczego oraz placówek zajmujących się kontrolą i bezpieczeństwem żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-1719 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Głównym celem prezentowanej książki jest określenie konkurencyjności produktów rolno-spożywczych wytwarzanych w Polsce i pozostałych krajach Unii Europejskiej w handlu wewnątrzwspólnotowym i na rynku światowym. W książce omówiono m.in. teorie rozwoju handlu międzynarodowego oraz instrumenty polityki handlowej z uwzględnieniem specyfiki międzynarodowych obrotów rolnych; istotę konkurencyjności międzynarodowej, główne koncepcje ujmowania jej determinantów oraz wybrane metody pomiaru międzynarodowej zdolności konkurencyjnej... [opis wg okł.]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 339 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólna technologia żywności / Eugeniusz Pijanowski [i inni]. - Wydanie 8 uaktualnione. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo Techniczne, 2004. - 584, [4] strony : rysunki, wykresy ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ogólna technologia żywności / Eugeniusz Pijanowski [i inni]. - Wydanie 5 zmienione. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo Techniczne, 1996. - 582, [2] strony : rysunki, wykresy ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-14757 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na marne / Marta Sapała. - Wołowiec : Wydawnictwo Czarne, 2019. - 284, [4] strony ; 23 cm.
(Reportaż / Wydawnictwo Czarne)
Mówi się, że z roku na rok marnujemy coraz więcej żywności, a w śmietnikach lądują kilogramy resztek, które mogłyby stanowić pełnowartościowe pożywienie. Wyrzucamy to, co wydaje nam się niejadalne: sterty ziemniaczanych obierków, dziesiątki suchych kromek chleba, resztki jogurtu zalegające na dnie plastikowych kubeczków, obite jabłka, opakowania z przeterminowanym makaronem, którego nie zdążyliśmy ugotować. Ale czy na pewno marnotrawstwo żywieniowe rośnie w tak szybkim tempie, jak straszą nas media? Marta Sapała postanowiła zbadać ten temat. Rozmawia z ludźmi, którzy żywią się tym, co znajdą w śmietnikach, zagląda do kompostowników i kuchennych szafek swoich rozmówców, szpera w kontenerach przy dyskontach spożywczych, oddaje głos ludziom bez domu i tym, którzy oszczędzanie mają we krwi. Odwiedza miejsca, w których powstaje żywność, i te, w których kończy się jej droga. Zagląda do magazynów w supermarketach i bankach żywności. Ludzkie portrety splata ze statystykami i opiniami ekspertów. Nie boi się również podawać w wątpliwość powtarzanych w mediach obiegowych opinii dotyczących marnotrawstwa. Na marne to zbiór reportaży o naszych codziennych nawykach i doskonała lekcja odpowiedzialnej konsumpcji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-15958 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-741 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka poświęcona jest jakości, w tym bezpieczeństwu żywności, z punktu widzenia problematyki zarządzania jakością w przedsiębiorstwie przemysłu spożywczego. Oprócz podstaw teoretycznych zawiera wiele przykładów praktycznych, bazujących na koncepcjach, metodach i narzędziach, których wykorzystanie pozwala na osiągnięcie, utrzymanie, a następnie skuteczne doskonalenie wymaganego poziomu jakości i poprawę konkurencyjności danego przedsiębiorstwa. Książka ma charakter podręcznika akademickiego i jest przede wszystkim przeznaczona dla studentów, doktorantów kierunków zarządzania, towaroznawstwa, technologii przemysłu spożywczego i innych kierunków pokrewnych. Może być także stosowana przez szerokie grono menedżerów do spraw jakości, specjalistów i praktyków, przedstawicieli przemysłu spożywczego. [opis wg okł.]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 005 (1 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-10403 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej