Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog książek, czasopism i audiobooków
(151)
Forma i typ
Książki
(146)
Publikacje popularnonaukowe
(83)
Poradniki i przewodniki
(40)
Publikacje fachowe
(20)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Publikacje informacyjne
(4)
Publikacje naukowe
(4)
Proza
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Audiobooki
(1)
Dostępność
dostępne
(171)
tylko na miejscu
(13)
wypożyczone
(6)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dzieci
(4)
Wypożyczalnia Główna
(102)
Filia Dąbrówka
(19)
Filia Posada
(2)
Filia Wójtostwo
(21)
Filia Olchowce
(5)
Czytelnia - na miejscu
(13)
Czytelnia - do wypożyczania
(24)
Autor
Gumowska Irena (1912-1991)
(7)
Błaszczyszyn Maja
(5)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(5)
Dębski Henryk (1936-1992)
(4)
Zawistowska Zofia
(4)
Gasik Anna
(3)
Makłowicz Robert (1963- )
(3)
Markuza Biruta
(3)
Bańkosz Robert
(2)
Berger Stanisław (1923- )
(2)
Bolotnikova Valentina Antonovna
(2)
Chyliński Marek (1960- )
(2)
De Blasi Marlena (1952- )
(2)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(2)
Hlava Bohumír
(2)
Jacórzyński Bohdan (1937-2014)
(2)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(2)
Konieczny Jacek
(2)
Kwaśniewski Jan (1937-2019)
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Mosley Michael (1957- )
(2)
Niedzielska Gabriela
(2)
Ostrowski Aleksander
(2)
Poklewska-Koziełło Ewa (1967- )
(2)
Skrodzka Zdzisława
(2)
Sturis Dionisios (1983- )
(2)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(2)
Winiarski Franciszek (1931- )
(2)
Wolański Robert
(2)
Żakiej Tadeusz (1915-1994)
(2)
Adamska Elżbieta
(1)
Aleksiejczyk Zofia (ogrodnik)
(1)
Alsen Elke
(1)
Antoniszak Krzysztof
(1)
Arens-Azevêdo Ulrike
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Baier Jan (1926-2001)
(1)
Barnard Melanie
(1)
Barowicz Tadeusz
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Bator Jakub
(1)
Bator Julita
(1)
Bauer Zbigniew (1952-2014)
(1)
Beaupré Christine de
(1)
Bednarczyk-Witoszek Ewa (1963- )
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Bodasińska Grażyna
(1)
Carper Jean
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Chodakowska Ewa (1982- )
(1)
Chorąży Magdalena
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Clucas Philip
(1)
Cooper Sara
(1)
Czerni Anna
(1)
Czernikowski Jan
(1)
Czerwińska Ewa
(1)
D'Adamo Peter
(1)
Disslowa Maria (1870-1936)
(1)
Domian Ewa
(1)
Draganik Małgorzata
(1)
Dutkiewicz Mieczysław
(1)
Dyba Wojciech M
(1)
Dąbrowa Ilona
(1)
Fahey Trish
(1)
Ferdek Anna
(1)
Ferguson Judith
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Gawęcki Jan
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Goscinny René (1926-1977)
(1)
Grabska-Siwek Barbara
(1)
Grata Ewa
(1)
Grzegorzewska Barbara (1947- )
(1)
Grzesiowski Paweł (1963- )
(1)
Góra Tadeusz
(1)
Górska Aleksandra
(1)
Gąsowska Anna (tłumacz)
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hemzö Károly
(1)
Hołub Barbara
(1)
Ingels Darin
(1)
Jagła Ewelina
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jara Marianna
(1)
Jara Renata Kinga
(1)
Jara Susanna
(1)
Jaryj Danyło
(1)
Jędrysiak Tadeusz
(1)
Kaczmarczyk Beata
(1)
Kaleta Tadeusz (1953- )
(1)
Kasperek Zofia
(1)
Kavoukis Lefteris
(1)
Kawecki Zdzisław
(1)
Kensy Elżbieta
(1)
Kobylańska Aleksandra
(1)
Korzeniowski Łukasz
(1)
Korżawska Stefania (1956- )
(1)
Korżawska Stefania (1956-2015)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(12)
2010 - 2019
(37)
2000 - 2009
(28)
1990 - 1999
(26)
1980 - 1989
(45)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(78)
2001-
(69)
1945-1989
(7)
1989-2000
(5)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(150)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(151)
Odbiorca
Dzieci
(4)
6-8 lat
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Szkoły zawodowe
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(5)
Literatura angielska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kucharstwo
(64)
Potrawy
(31)
Dietetyka
(29)
Przetwory owocowo-warzywne
(20)
Zdrowe odżywianie
(20)
Kuchnia polska
(18)
Odżywianie
(18)
Kuchnia regionalna
(13)
Warzywa
(13)
Owoce
(10)
Gotowanie
(9)
Leczenie dietą
(8)
Kultura stołu
(7)
Żywność
(7)
Obyczaje i zwyczaje
(6)
Styl życia
(6)
Ciasta
(5)
Przyprawy
(5)
Rośliny lekarskie
(5)
Turystyka kulinarna
(5)
Ziołolecznictwo
(5)
Życie codzienne
(5)
Boże Narodzenie
(4)
Kuchnia grecka
(4)
Kuchnia wegetariańska
(4)
Kuchnia włoska
(4)
Kulinaria
(4)
Potrawy wigilijne
(4)
Potrawy świąteczne
(4)
Zdrowy styl życia
(4)
Dzieci
(3)
Dziedzictwo kulinarne
(3)
Gastronomia
(3)
Kuchnia litewska
(3)
Kuchnia staropolska
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
Ogródki działkowe i przydomowe
(3)
Opieka nad dziećmi
(3)
Potrawy z piekarnika
(3)
Produkt regionalny
(3)
Ryby
(3)
Turystyka
(3)
Żywienie chorych
(3)
Alergia pokarmowa
(2)
Celiakia
(2)
Choroby ludzi
(2)
Chorzy
(2)
Depresja psychiczna
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Fizjologia człowieka
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Grzyby
(2)
Jelita
(2)
Kapusta
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Kuchnia bałkańska
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Kwaśniewski, Jan (1937-2019)
(2)
Leczenie
(2)
Makłowicz, Robert (1963- )
(2)
Miód
(2)
Niemowlę
(2)
Otyłość
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Potrawy z ryb i owoców morza
(2)
Regionalizm
(2)
Słodycze
(2)
Wielkanoc
(2)
Zdrowie fizyczne
(2)
0-5 lat
(1)
Agroturystyka
(1)
Alergia
(1)
Alergicy
(1)
Anemia
(1)
Artretyzm
(1)
Baranina
(1)
Bezsenność
(1)
Bojkowie
(1)
Borelioza
(1)
Cholesterol
(1)
Choroby reumatyczne
(1)
Choroby trzustki
(1)
Choroby wątroby
(1)
Chorzy na celiakię
(1)
Ciąża
(1)
Cukrzyca
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Desery
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta kapuściana
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta metaboliczna
(1)
Dieta niskocholesterolowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dwory
(1)
Dynia
(1)
Dyniowate
(1)
Dziczyzna
(1)
Dziedzictwo kulturowe
(1)
Temat: czas
1901-2000
(5)
1801-1900
(4)
2001-
(2)
1101-1200
(1)
1939-1945
(1)
Temat: miejsce
Polska
(19)
Bieszczady (góry)
(5)
Województwo podkarpackie (1999- )
(5)
Grecja
(4)
Włochy
(4)
Europa
(2)
Kraje bałkańskie
(2)
Litwa
(2)
Podkarpacie Północne
(2)
Świat
(2)
Białoruś
(1)
Chiny
(1)
Francja
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Gmina Cisna (woj. podkarpackie, pow. leski)
(1)
Hiszpania
(1)
Karpaty (góry)
(1)
Lutowiska (woj. podkarpackie, pow. bieszczadzki, gm. Lutowiska)
(1)
Meksyk
(1)
Paryż (Francja)
(1)
Pogórze Dynowskie
(1)
Rosja
(1)
Ukraina
(1)
Ukraina (część zachodnia)
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Węgry
(1)
Łańcut (woj. podkarpackie)
(1)
Święcany (woj. podkarpackie, pow. jasielski, gm. Skołyszyn)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(95)
Poradnik
(36)
Wydawnictwa popularne
(28)
Książka kucharska
(12)
Opracowanie
(6)
Publikacja bogato ilustrowana
(5)
Relacja z podróży
(4)
Broszura
(3)
Encyklopedia
(3)
Podręcznik
(3)
Informator
(2)
Opowiadania i nowele
(2)
Reprint
(2)
Felieton
(1)
Jadłospis
(1)
Katalog
(1)
Monografia
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Reportaż
(1)
Słownik tematyczny
(1)
Słownik terminologiczny
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(8553)
Literaturoznawstwo
(4177)
Edukacja i pedagogika
(2522)
Kultura i sztuka
(2200)
Religia i duchowość
(2150)
Kulinaria
(151)
Medycyna i zdrowie
(1817)
Socjologia i społeczeństwo
(1684)
Psychologia
(1357)
Podróże i turystyka
(1137)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1101)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1092)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(909)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(879)
Biologia
(876)
Filozofia i etyka
(832)
Geografia i nauki o Ziemi
(818)
Językoznawstwo
(771)
Etnologia i antropologia kulturowa
(654)
Nauka i badania
(632)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(545)
Architektura i budownictwo
(492)
Inżynieria i technika
(443)
Zarządzanie i marketing
(382)
Fizyka i astronomia
(340)
Rolnictwo i leśnictwo
(320)
Ochrona środowiska
(273)
Kultura fizyczna i sport
(262)
Media i komunikacja społeczna
(250)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(231)
Chemia
(187)
Archeologia
(177)
Matematyka
(164)
Praca, kariera, pieniądze
(155)
Informatyka i technologie informacyjne
(112)
Rozwój osobisty
(110)
Dom i ogród
(106)
Hobby i czas wolny
(103)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(99)
Styl życia, moda i uroda
(95)
Transport i logistyka
(72)
151 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia według św. Hildegardy / Elżbieta Adamska. - Warszawa : Świat Książki, 2022 - 232 strony : ilustracje ; 21cm
Ta święta mniszka żyła prawie 1000 lat temu, ale pozostawiła niezwykle aktualne wskazówki, jak żyć w zgodzie z otaczającym nas światem i naturą. Stworzyła spójną koncepcję życia człowieka i zachowania go w zdrowiu w oparciu o zdrowe produkty. Dziś często zwracamy się w stronę duchowości, troski o przyrodę i zdefiniowania swojej roli w świecie. Tego rodzaju poszukiwania skłoniły autorkę do pogłębienia się wiedzy o naukach i diecie świętej Hildegardy. Wybrała kluczowe porady i produkty, a ich praktyczną stronę pokazała w przepisach na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania dania. Poznaj holistyczną, psychosomatyczną koncepcję zdrowia człowieka według świętej Hildegardy. Bo zdrowe jedzenie to zdrowa dusza!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Olchowce
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 631/635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kochani! Oddaję w wasze ręce kolejną już książkę o tematyce kucharskiej z pogranicza łemkowsko-bojkowskiego, a nade wszystko z terenu Karpat Zachodnich. Teren, jaki objąłem badaniem, praktycznie zaczyna się w okolicach Sławska na Ukrainie, a kończy się gdzieś w okolicy Buska, Krynicy Górskiej. Zbierane od wielu, wielu lat przepisy, w dużej mierze od osób, które już spożywają niebiańskie potrawy, trudno jest zestawić w jakąś chronologię lub też podawać je pod kątem walorów smakowych, czy też według spisu alfabetycznego. Podaję je tak, jak zostały spisane. Dużą trudność przysporzyły mi tłumaczenia z pamiętników gospodyń z tamtych czasów, które pisane były w mieszanym języku bojkowsko-łemkowsko-rusnacko-węgiersko-słowacko-ukraińsko-niemiecko-rumuńsko-polskim. W wielu przypadkach trzeba było domyślać się, z jakich składników i jak zrobić daną potrawę. Najprostszym rozwiązaniem było ugotowanie jej metodą prób i błędów. (...) Chciałbym tu dodać, że zapiski te mające "set" lat, w wielu przypadkach dotykały znamienitych wydarzeń, które miały miejsce na tej ziemi i nie są znane obecnym historykom. Na podstawie starej bieszczadzkiej kuchni można odtwarzać historię tej ziemi, czasy mlekiem i miodem płynące oraz okres tzw. nędzy galicyjskiej, która nie omieszkała tej ziemi ominąć. (...) Można więc w tej książce znaleźć potrawy bardzo proste i prymitywne, które pozwalały na jako takie przeżycie, ale można również srodze się zdziwić, kiedy potrawy będą bardzo zacne i drogie. Ponad wszystko jednak, prymitywność przygotowania tych potraw i ich zadziwiający, wspaniały smak nie mają sobie równych w żadnym innym rejonie świata - [ Krzysztof Antoniszak ].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-109 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Wójtostwo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R 6 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Czytelnia - na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie. Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy. Odpowiadając na potrzeby czytelników proponuje praktyczną książkę złożoną z 80 nowych przepisów na dania bez polepszaczy i sztucznych barwników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Emotikon)
Mikołajek i jego koledzy są wielkimi łasuchami. A teraz pokazują, że gotowanie może być ogromną frajdą. Szalone szaszłyki, trzypiętrowa kanapka, skaczący popcorn - Przepisy Mikołajka to mnóstwo smacznych i zabawnych dań dla małych i dużych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pasjonująca lektura prezentująca nowatorskie podejście do procesu leczenia. Autorka udowadnia, że to co jemy ma istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu i nasze zachowanie. Nawyki żywieniowe warto więc co jakiś czas weryfikować urozmaicając sobie w sposób przyjemny życie. Autorka poprzez swoją opisaną w tej książce dietę dobrych i złych produktów zmierza do diety idealnej, która doprowadza do całkowitego zdrowia fizycznego i likwiduje przypadłości, których często nawet nie zauważamy, nad którymi przechodzimy do porządku dziennego, mówiąc, że jesteśmy zdrowi Dieta powinna być ważnym środkiem diagnostycznym i leczniczym. Dieta idealna to dieta, która doprowadza do całkowitego poczucia bezpieczeństwa, do wzrostu samoakceptacji, wspomaga myślenie, pomaga tworzyć prawidłowe związki i samorealizować się. Dieta idealna to dieta, na której to czego oczekujemy zostaje nam dane. Dlatego zdrowej diety nie można rozdzielać od szeroko pojętego prawidłowego sposobu życia. Napisałam tą książkę dla zwykłych zjadaczy chleba" zainteresowanych zmianami, którzy chcą się pozbyć chorób i innych uciążliwości jak najmniejszym kosztem i dla osób zdrowych, którzy chcą zachować zdrowie. Adresuję też swoją książkę do osób na diecie optymalnej, które nie pozbyły się jeszcze wszystkich swoich dolegliwości i do szerokiej grupy osób, które są na diecie wegetariańskiej. Zachęcając do wizyt u lekarza (profilaktyka i leczenie),proponuję poszerzenie wachlarza dostępnych środków diagnostycznych i leczniczych stosowanych we współczesnej medycynie o dietę." Ewa Bednarczyk Witoszek Autorka jest lekarzem, specjalistą laryngologiem, ma certyfikat nr 13 uprawniający do udzielania porad w zakresie diety optymalnej, kontynuuje polemikę rozpoczętą w książce "Dieta optymalna" (Kwaśniewski Jan, Chyliński Marek) i tworzy własną propozycję diety dobrych i złych produktów, w oparciu o niskowęglowodanowe zasady diety optymalnej. W sposób biochemiczny uzasadnia,że tłuszcze są lepszym paliwem niż węglowodany. Dietę dobrych i złych produktów można zastosować w sposób zgodny z dietą optymalną i wegetariańską.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-15739 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej