Przepisy kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog książek, czasopism i audiobooków
(134)
Forma i typ
Książki
(131)
Publikacje popularnonaukowe
(66)
Poradniki i przewodniki
(29)
Proza
(19)
Publikacje fachowe
(16)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Publikacje informacyjne
(2)
Audiobooki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje religijne
(1)
Dostępność
dostępne
(159)
wypożyczone
(21)
tylko na miejscu
(11)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dzieci
(13)
Wypożyczalnia Główna
(77)
Filia Dąbrówka
(29)
Filia Posada
(10)
Filia Wójtostwo
(27)
Filia Olchowce
(11)
Czytelnia - na miejscu
(11)
Czytelnia - do wypożyczania
(13)
Autor
Dębski Henryk (1936-1992)
(5)
Krzyżanek Joanna
(5)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(5)
Michalak Katarzyna (1969- )
(4)
Gasik Anna
(3)
Gumowska Irena (1912-1991)
(3)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(3)
Markuza Biruta
(3)
Wiewiurka Zenon
(3)
Zawistowska Zofia
(3)
Bednarek Justyna (1970- )
(2)
Berger Stanisław (1923- )
(2)
Bolotnikova Valentina Antonovna
(2)
Bryś Wojciech
(2)
Ciseł Marcin
(2)
De Blasi Marlena (1952- )
(2)
Grabska-Siwek Barbara
(2)
Hlava Bohumír
(2)
Jacórzyński Bohdan (1937-2014)
(2)
Konieczny Jacek
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Niedzielska Gabriela
(2)
Ostrowski Aleksander
(2)
Poklewska-Koziełło Ewa (1967- )
(2)
Siwek Grzegorz
(2)
Skrodzka Zdzisława
(2)
Sturis Dionisios (1983- )
(2)
Szabłowski Witold (1980- )
(2)
Tarnowska Krystyna
(2)
Winiarski Franciszek (1931- )
(2)
Wolański Robert
(2)
Zakrzewska Agnieszka (1974- )
(2)
Zakrzewska Agnieszka (1974- ). Saga czekoladowa
(2)
Adamska Elżbieta
(1)
Aleksiejczyk Zofia (ogrodnik)
(1)
Alsen Elke
(1)
Antoniszak Krzysztof
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Baier Jan (1926-2001)
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barnard Melanie
(1)
Barowicz Tadeusz
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Bator Jakub
(1)
Bator Julita
(1)
Bauer Zbigniew (1952-2014)
(1)
Bańkosz Robert
(1)
Beaupré Christine de
(1)
Cabot Sandra (1952- )
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Cieślik Donata
(1)
Clucas Philip
(1)
Compton Clare (1904- )
(1)
Cooper Sara
(1)
Csörgö Anikó
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czerni Anna
(1)
Czernikowski Jan
(1)
Czerwińska Ewa
(1)
D'Adamo Peter
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Dutkiewicz Mieczysław
(1)
Dyba Wojciech M
(1)
Dąbrowa Ilona
(1)
Enerlich Katarzyna (1972- )
(1)
Ferdek Anna
(1)
Ferguson Judith
(1)
Figueroa Alice
(1)
Goscinny René (1926-1977)
(1)
Grata Ewa
(1)
Grzegorzewska Barbara (1947- )
(1)
Grzesiowski Paweł (1963- )
(1)
Góra Tadeusz
(1)
Gąsowska Anna (tłumacz)
(1)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(1)
Hemzö Károly
(1)
Hołub Barbara
(1)
Héjj Botond
(1)
Ingels Darin
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jara Marianna
(1)
Jara Renata Kinga
(1)
Jara Susanna
(1)
Jaryj Danyło
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Kaczmarczyk Beata
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(1)
Kasperek Zofia
(1)
Kawecki Zdzisław
(1)
Kensy Elżbieta
(1)
Kielan Dominika
(1)
Kielan Paulina
(1)
Kiereś Emilia (1981- )
(1)
Klimko-Dobrzaniecki Hubert (1967- )
(1)
Klinting Lars (1948-2006)
(1)
Kobylańska Aleksandra
(1)
Korżawska Stefania (1956- )
(1)
Korżawska Stefania (1956-2015)
(1)
Kowalczyk Jakub
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(48)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(16)
1980 - 1989
(35)
Okres powstania dzieła
2001-
(71)
1901-2000
(55)
1945-1989
(6)
1989-2000
(3)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(134)
Język
polski
(134)
Odbiorca
6-8 lat
(11)
Dzieci
(11)
9-13 lat
(6)
Młodzież
(3)
0-5 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(21)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kucharstwo
(53)
Potrawy
(28)
Przetwory owocowo-warzywne
(20)
Kuchnia polska
(14)
Dietetyka
(13)
Warzywa
(11)
Zdrowe odżywianie
(11)
Gotowanie
(9)
Kuchnia regionalna
(9)
Owoce
(8)
Boże Narodzenie
(7)
Obyczaje i zwyczaje
(7)
Ciasta
(5)
Ziołolecznictwo
(5)
Kuchnia grecka
(4)
Kuchnia wegetariańska
(4)
Kuchnia włoska
(4)
Leczenie dietą
(4)
Odżywianie
(4)
Potrawy wigilijne
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Jelita
(3)
Kuchnia litewska
(3)
Kultura stołu
(3)
Ogródki działkowe i przydomowe
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Potrawy z piekarnika
(3)
Przyprawy
(3)
Ryby
(3)
Czekolada
(2)
Depresja psychiczna
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Grzyby
(2)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(2)
Kapusta
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kobieta
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Leczenie
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Miód
(2)
Polacy za granicą
(2)
Potrawy z ryb i owoców morza
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Prowincja
(2)
Spadek
(2)
Słodycze
(2)
Wybory życiowe
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Święci i błogosławieni
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywienie chorych
(2)
Adwent
(1)
Agroturystyka
(1)
Alergia
(1)
Aloes
(1)
Amin, Idi (1925-2003)
(1)
Amnezja
(1)
Baranina
(1)
Benedyktynki
(1)
Bojkowie
(1)
Borelioza
(1)
Castro, Fidel (1926-2016)
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby reumatyczne
(1)
Choroby wątroby
(1)
Chorzy
(1)
Cmentarze wojenne
(1)
Desery
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta kapuściana
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Duchowieństwo katolickie
(1)
Dwory
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Dynia
(1)
Dyniowate
(1)
Dziczyzna
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Enerlich, Katarzyna (1972- )
(1)
Etnografia
(1)
Gospodarka rybna
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Grupy krwi
(1)
Gry i zabawy dziecięce
(1)
Grzyby jadalne
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Historia
(1)
Hoxha, Enver (1908-1985)
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Jakość życia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kasdepke, Grzegorz (1972- )
(1)
Kierownictwo duchowe
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(6)
2001-
(6)
1801-1900
(3)
1101-1200
(2)
1945-1989
(2)
1001-1100
(1)
1701-1800
(1)
1939-1945
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(19)
Grecja
(4)
Włochy
(4)
Bieszczady (góry)
(3)
Mazury
(3)
Holandia
(2)
Litwa
(2)
Ukraina
(2)
Świat
(2)
Albania
(1)
Białoruś
(1)
Bingen am Rhein (Niemcy)
(1)
Chiny
(1)
Drohobycz (Ukraina, obw. lwowski, rej. drohobycki)
(1)
Francja
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Halicz (Ukraina, obw. iwanofrankiwski, rej. halicki)
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Islandia
(1)
Iwano-Frankiwsk (Ukraina, obw. iwanofrankiwski)
(1)
Kambodża
(1)
Kołomyja (Ukraina, obw. iwanofrankiwski, rej. kołomyjski)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kuba
(1)
Lutowiska (woj. podkarpackie, pow. bieszczadzki, gm. Lutowiska)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Meksyk
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Przemyśl (woj. podkarpackie)
(1)
Rosja
(1)
Sanok (woj. podkarpackie)
(1)
Szepczący Las (kraina fikcyjna)
(1)
Uganda
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Zabajka (Głogów Małopolski ; część miasta)
(1)
Święcany (woj. podkarpackie, pow. jasielski, gm. Skołyszyn)
(1)
Gatunek
Powieść
(20390)
Wiersze
(6389)
Opowiadania i nowele
(6189)
Powieść obyczajowa
(6002)
Opracowanie
(5936)
Przepisy kulinarne
(134)
Podręcznik
(3293)
Biografia
(2641)
Wydawnictwa popularne
(2617)
Kryminał
(2566)
Powieść historyczna
(2118)
Pamiętniki i wspomnienia
(1971)
Powieść przygodowa
(1901)
Fantasy
(1421)
Fantastyka
(1415)
Thriller
(1347)
Bajki i baśnie
(1282)
Antologia
(1255)
Materiały pomocnicze
(1093)
Poradnik
(985)
Lektura z opracowaniem
(981)
Sensacja (rodzaj/gatunek)
(978)
Romans
(873)
Reportaż
(778)
Publicystyka
(767)
Saga rodzinna
(739)
Album
(710)
Encyklopedia
(666)
Publikacja bogato ilustrowana
(631)
Dramat (gatunek literacki)
(588)
Powieść młodzieżowa polska
(581)
Powieść biograficzna
(572)
Przewodnik turystyczny
(561)
Powieść psychologiczna
(515)
Broszura
(490)
Monografia
(484)
Opowiadanie dziecięce polskie
(431)
Esej
(429)
Szkic literacki
(396)
Praca zbiorowa
(383)
Fraszki
(362)
Romans historyczny
(357)
Wydawnictwo źródłowe
(354)
Komiks
(344)
Literatura polska
(328)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(328)
Materiały konferencyjne
(323)
Słownik biograficzny
(303)
Książki dla małych dzieci
(302)
Horror
(292)
Reprint
(276)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(276)
Publikacje dla dzieci
(273)
Komedia
(260)
Tragedia
(255)
Relacja z podróży
(253)
Literatura podróżnicza
(250)
Rozważania i rozmyślania religijne
(247)
Legendy i podania
(246)
Listy
(239)
Wywiad dziennikarski
(234)
Poezja dziecięca polska
(218)
Książka obrazkowa
(216)
Przypowieść
(200)
Sagi
(194)
Pieśń
(181)
Powieść dziecięca polska
(175)
Dramat romantyczny
(174)
Epos
(165)
Science fiction
(165)
Literatura dla młodzieży
(164)
Informator
(163)
Literatura dla dzieci
(163)
Poemat
(162)
Autobiografia
(159)
Dzienniki
(155)
Słownik tematyczny
(153)
Wydawnictwa dla dzieci
(150)
Literatura dziecięca polska
(142)
Encyklopedia polska
(138)
Kompendia i repetytoria
(135)
Felieton
(133)
Słownik
(128)
Analiza i interpretacja
(127)
Bibliografia
(123)
Treny
(120)
Powieść autobiograficzna
(105)
Słownik języka polskiego
(105)
Muzyka ludowa, etniczna i tradycyjna
(103)
Książka-zabawka
(102)
Publicystyka polityczna
(99)
Aforyzmy
(94)
Katalog wystawy
(94)
Satyra
(88)
Fotografie
(85)
Opowiadania i nowele biograficzne
(82)
Encyklopedia dla dzieci
(81)
Czasopismo regionalno-lokalne
(78)
Wywiad-rzeka
(77)
Opowiadania i nowele przygodowe
(76)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(95)
Medycyna i zdrowie
(18)
Etnologia i antropologia kulturowa
(11)
Dom i ogród
(6)
Biologia
(5)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Historia
(4)
Podróże i turystyka
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rozwój osobisty
(1)
134 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia według św. Hildegardy / Elżbieta Adamska. - Warszawa : Świat Książki, 2022 - 232 strony : ilustracje ; 21cm
Ta święta mniszka żyła prawie 1000 lat temu, ale pozostawiła niezwykle aktualne wskazówki, jak żyć w zgodzie z otaczającym nas światem i naturą. Stworzyła spójną koncepcję życia człowieka i zachowania go w zdrowiu w oparciu o zdrowe produkty. Dziś często zwracamy się w stronę duchowości, troski o przyrodę i zdefiniowania swojej roli w świecie. Tego rodzaju poszukiwania skłoniły autorkę do pogłębienia się wiedzy o naukach i diecie świętej Hildegardy. Wybrała kluczowe porady i produkty, a ich praktyczną stronę pokazała w przepisach na zdrowe, smaczne i łatwe do przygotowania dania. Poznaj holistyczną, psychosomatyczną koncepcję zdrowia człowieka według świętej Hildegardy. Bo zdrowe jedzenie to zdrowa dusza!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Olchowce
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 631/635 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kochani! Oddaję w wasze ręce kolejną już książkę o tematyce kucharskiej z pogranicza łemkowsko-bojkowskiego, a nade wszystko z terenu Karpat Zachodnich. Teren, jaki objąłem badaniem, praktycznie zaczyna się w okolicach Sławska na Ukrainie, a kończy się gdzieś w okolicy Buska, Krynicy Górskiej. Zbierane od wielu, wielu lat przepisy, w dużej mierze od osób, które już spożywają niebiańskie potrawy, trudno jest zestawić w jakąś chronologię lub też podawać je pod kątem walorów smakowych, czy też według spisu alfabetycznego. Podaję je tak, jak zostały spisane. Dużą trudność przysporzyły mi tłumaczenia z pamiętników gospodyń z tamtych czasów, które pisane były w mieszanym języku bojkowsko-łemkowsko-rusnacko-węgiersko-słowacko-ukraińsko-niemiecko-rumuńsko-polskim. W wielu przypadkach trzeba było domyślać się, z jakich składników i jak zrobić daną potrawę. Najprostszym rozwiązaniem było ugotowanie jej metodą prób i błędów. (...) Chciałbym tu dodać, że zapiski te mające "set" lat, w wielu przypadkach dotykały znamienitych wydarzeń, które miały miejsce na tej ziemi i nie są znane obecnym historykom. Na podstawie starej bieszczadzkiej kuchni można odtwarzać historię tej ziemi, czasy mlekiem i miodem płynące oraz okres tzw. nędzy galicyjskiej, która nie omieszkała tej ziemi ominąć. (...) Można więc w tej książce znaleźć potrawy bardzo proste i prymitywne, które pozwalały na jako takie przeżycie, ale można również srodze się zdziwić, kiedy potrawy będą bardzo zacne i drogie. Ponad wszystko jednak, prymitywność przygotowania tych potraw i ich zadziwiający, wspaniały smak nie mają sobie równych w żadnym innym rejonie świata - [ Krzysztof Antoniszak ].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Wójtostwo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R 6 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Czytelnia - na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie. Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy. Odpowiadając na potrzeby czytelników proponuje praktyczną książkę złożoną z 80 nowych przepisów na dania bez polepszaczy i sztucznych barwników.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Znak Emotikon)
Mikołajek i jego koledzy są wielkimi łasuchami. A teraz pokazują, że gotowanie może być ogromną frajdą. Szalone szaszłyki, trzypiętrowa kanapka, skaczący popcorn - Przepisy Mikołajka to mnóstwo smacznych i zabawnych dań dla małych i dużych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pięć sprytnych kun / Justyna Bednarek ; zilustrował Daniel de Latour. - Warszawa : Poradnia K, 2016. - 134, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
(Latawiec)
Pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji detektywistyczno-kulinarna historia o buszującym na warszawskich Bielanach gangu sprytnych i sympatycznych kun. Prot Eustachy, Tomasz Montana, Euzebiusz, Pani Patrycja i Purchawka w brawurowym stylu udaremniają zamach na życie i niebiańskie przepisy kulinarne pani Elizy i demaskują spisek w wyższych sferach gastronomicznych. Na koniec w zapyziałej kebabiarni otwierają kultową knajpkę. W książce znajdziemy również świetne przepisy pani Patrycji (kuny) i pani Elizy (nie-kuny).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. II/Po (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pora na pomidora (w zupie) / Justyna Bednarek ; zilustrowała Daria Solak. - Warszawa : Wydawnictwo Egmont, 2017. - 31, [1] strona, [1] karta tablic : ilustracje ; 19 cm.
(Czytam Sobie. Poziom 1, Składam Słowa)
Eufrozyna zna się na gotowaniu, jak mało kto. Wie, co warto dodać do zupy pomidorowej, aby ta była najlepsza pod słońcem. Spokojnie, naszym czytelnikom zdradza swoje sposobiki na pyszne danko, które uwielbiają prawie wszystkie dzieci. A więc potrzebna będzie bazylia, odrobina masła, szczypta ostrej papryki oraz włoski ser parmezan. Eufrozyna podpowie, ile czego odmierzyć i kiedy co wrzucić do garnka. I robi to tak, że małemu czytelnikowi nie tylko ślinka poleci, nie tylko zechce, jak najszybciej zabrać się do gotowania, ale też połknie książkę, stronę po stronie, zupełnie niechcący. To zasługa fantastycznego tekstu Justyny Bednarek, ale też soczystych ilustracji Darii Solak, która – jak sama przyznaje - kocha jeść i malować pomidor.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I/N (1 egz.)
Filia Posada
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I/N (1 egz.)
Filia Wójtostwo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. I/N (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-15739 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Często słyszy się powiedzenie Jesteś tym, co zjadasz" Doktor Cabot nie zgadza się z takim stawianiem sprawy, można, bowiem przestrzegać dobrej diety, ale jeśli wątroba, trzustka, żołądek czy jelita nie funkcjonują prawidłowo, wtedy nie wykorzystujemy optymalnie składników odżywczych zawartych w zdrowym pokarmie. Autorka przedstawia w książce wyniki najnowszych badań i metody pokonywania powszechnych problemów z jelitami, takich jak uciążliwe gazy i wzdęcia, cuchnący oddech, zespół jelita drażliwego, zaparcia, pasożyty, kandydoza, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, refluks przełykowy, zgaga, osłabione trawienie, nietolerancja glutenu, alergie pokarmowe, zespół nieszczelnego jelita, schyłkowość jelit, zaburzenie pracy trzustki i wiele innych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni "jedynymi słusznymi" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. III/Po (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej