Przepisy kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog książek, czasopism i audiobooków
(134)
Forma i typ
Książki
(131)
Publikacje popularnonaukowe
(66)
Poradniki i przewodniki
(29)
Proza
(19)
Publikacje fachowe
(16)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Publikacje informacyjne
(2)
Audiobooki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje religijne
(1)
Dostępność
dostępne
(162)
wypożyczone
(18)
tylko na miejscu
(11)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dzieci
(13)
Wypożyczalnia Główna
(77)
Filia Dąbrówka
(29)
Filia Posada
(10)
Filia Wójtostwo
(27)
Filia Olchowce
(11)
Czytelnia - na miejscu
(11)
Czytelnia - do wypożyczania
(13)
Autor
Dębski Henryk (1936-1992)
(5)
Krzyżanek Joanna
(5)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(5)
Michalak Katarzyna (1969- )
(4)
Gasik Anna
(3)
Gumowska Irena (1912-1991)
(3)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(3)
Markuza Biruta
(3)
Wiewiurka Zenon
(3)
Zawistowska Zofia
(3)
Bednarek Justyna (1970- )
(2)
Berger Stanisław (1923- )
(2)
Bolotnikova Valentina Antonovna
(2)
Bryś Wojciech
(2)
Ciseł Marcin
(2)
De Blasi Marlena (1952- )
(2)
Grabska-Siwek Barbara
(2)
Hlava Bohumír
(2)
Jacórzyński Bohdan (1937-2014)
(2)
Konieczny Jacek
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Niedzielska Gabriela
(2)
Ostrowski Aleksander
(2)
Poklewska-Koziełło Ewa (1967- )
(2)
Siwek Grzegorz
(2)
Skrodzka Zdzisława
(2)
Sturis Dionisios (1983- )
(2)
Szabłowski Witold (1980- )
(2)
Tarnowska Krystyna
(2)
Winiarski Franciszek (1931- )
(2)
Wolański Robert
(2)
Zakrzewska Agnieszka (1974- )
(2)
Zakrzewska Agnieszka (1974- ). Saga czekoladowa
(2)
Adamska Elżbieta
(1)
Aleksiejczyk Zofia (ogrodnik)
(1)
Alsen Elke
(1)
Antoniszak Krzysztof
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Baier Jan (1926-2001)
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barnard Melanie
(1)
Barowicz Tadeusz
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Bator Jakub
(1)
Bator Julita
(1)
Bauer Zbigniew (1952-2014)
(1)
Bańkosz Robert
(1)
Beaupré Christine de
(1)
Cabot Sandra (1952- )
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Cieślik Donata
(1)
Clucas Philip
(1)
Compton Clare (1904- )
(1)
Cooper Sara
(1)
Csörgö Anikó
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czerni Anna
(1)
Czernikowski Jan
(1)
Czerwińska Ewa
(1)
D'Adamo Peter
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Dutkiewicz Mieczysław
(1)
Dyba Wojciech M
(1)
Dąbrowa Ilona
(1)
Enerlich Katarzyna (1972- )
(1)
Ferdek Anna
(1)
Ferguson Judith
(1)
Figueroa Alice
(1)
Goscinny René (1926-1977)
(1)
Grata Ewa
(1)
Grzegorzewska Barbara (1947- )
(1)
Grzesiowski Paweł (1963- )
(1)
Góra Tadeusz
(1)
Gąsowska Anna (tłumacz)
(1)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(1)
Hemzö Károly
(1)
Hołub Barbara
(1)
Héjj Botond
(1)
Ingels Darin
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jara Marianna
(1)
Jara Renata Kinga
(1)
Jara Susanna
(1)
Jaryj Danyło
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Kaczmarczyk Beata
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(1)
Kasperek Zofia
(1)
Kawecki Zdzisław
(1)
Kensy Elżbieta
(1)
Kielan Dominika
(1)
Kielan Paulina
(1)
Kiereś Emilia (1981- )
(1)
Klimko-Dobrzaniecki Hubert (1967- )
(1)
Klinting Lars (1948-2006)
(1)
Kobylańska Aleksandra
(1)
Korżawska Stefania (1956- )
(1)
Korżawska Stefania (1956-2015)
(1)
Kowalczyk Jakub
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(48)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(16)
1980 - 1989
(35)
Okres powstania dzieła
2001-
(71)
1901-2000
(55)
1945-1989
(6)
1989-2000
(3)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(134)
Język
polski
(134)
Odbiorca
6-8 lat
(11)
Dzieci
(11)
9-13 lat
(6)
Młodzież
(3)
0-5 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(21)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kucharstwo
(53)
Potrawy
(28)
Przetwory owocowo-warzywne
(20)
Kuchnia polska
(14)
Dietetyka
(13)
Warzywa
(11)
Zdrowe odżywianie
(11)
Gotowanie
(9)
Kuchnia regionalna
(9)
Owoce
(8)
Boże Narodzenie
(7)
Obyczaje i zwyczaje
(7)
Ciasta
(5)
Ziołolecznictwo
(5)
Kuchnia grecka
(4)
Kuchnia wegetariańska
(4)
Kuchnia włoska
(4)
Leczenie dietą
(4)
Odżywianie
(4)
Potrawy wigilijne
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Jelita
(3)
Kuchnia litewska
(3)
Kultura stołu
(3)
Ogródki działkowe i przydomowe
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Potrawy z piekarnika
(3)
Przyprawy
(3)
Ryby
(3)
Czekolada
(2)
Depresja psychiczna
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Grzyby
(2)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(2)
Kapusta
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kobieta
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Leczenie
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Miód
(2)
Polacy za granicą
(2)
Potrawy z ryb i owoców morza
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Prowincja
(2)
Spadek
(2)
Słodycze
(2)
Wybory życiowe
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Święci i błogosławieni
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywienie chorych
(2)
Adwent
(1)
Agroturystyka
(1)
Alergia
(1)
Aloes
(1)
Amin, Idi (1925-2003)
(1)
Amnezja
(1)
Baranina
(1)
Benedyktynki
(1)
Bojkowie
(1)
Borelioza
(1)
Castro, Fidel (1926-2016)
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby reumatyczne
(1)
Choroby wątroby
(1)
Chorzy
(1)
Cmentarze wojenne
(1)
Desery
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta kapuściana
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Duchowieństwo katolickie
(1)
Dwory
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Dynia
(1)
Dyniowate
(1)
Dziczyzna
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Enerlich, Katarzyna (1972- )
(1)
Etnografia
(1)
Gospodarka rybna
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Grupy krwi
(1)
Gry i zabawy dziecięce
(1)
Grzyby jadalne
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Historia
(1)
Hoxha, Enver (1908-1985)
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Jakość życia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kasdepke, Grzegorz (1972- )
(1)
Kierownictwo duchowe
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(6)
2001-
(6)
1801-1900
(3)
1101-1200
(2)
1945-1989
(2)
1001-1100
(1)
1701-1800
(1)
1939-1945
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(19)
Grecja
(4)
Włochy
(4)
Bieszczady (góry)
(3)
Mazury
(3)
Holandia
(2)
Litwa
(2)
Ukraina
(2)
Świat
(2)
Albania
(1)
Białoruś
(1)
Bingen am Rhein (Niemcy)
(1)
Chiny
(1)
Drohobycz (Ukraina, obw. lwowski, rej. drohobycki)
(1)
Francja
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Halicz (Ukraina, obw. iwanofrankiwski, rej. halicki)
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Islandia
(1)
Iwano-Frankiwsk (Ukraina, obw. iwanofrankiwski)
(1)
Kambodża
(1)
Kołomyja (Ukraina, obw. iwanofrankiwski, rej. kołomyjski)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kuba
(1)
Lutowiska (woj. podkarpackie, pow. bieszczadzki, gm. Lutowiska)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Meksyk
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Przemyśl (woj. podkarpackie)
(1)
Rosja
(1)
Sanok (woj. podkarpackie)
(1)
Szepczący Las (kraina fikcyjna)
(1)
Uganda
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Zabajka (Głogów Małopolski ; część miasta)
(1)
Święcany (woj. podkarpackie, pow. jasielski, gm. Skołyszyn)
(1)
Gatunek
Powieść
(20409)
Wiersze
(6707)
Opowiadania i nowele
(6239)
Powieść obyczajowa
(6017)
Opracowanie
(5965)
Przepisy kulinarne
(134)
Podręcznik
(3314)
Biografia
(2644)
Wydawnictwa popularne
(2622)
Kryminał
(2572)
Powieść historyczna
(2122)
Pamiętniki i wspomnienia
(1974)
Powieść przygodowa
(1902)
Fantastyka
(1437)
Fantasy
(1421)
Thriller
(1349)
Bajki i baśnie
(1304)
Antologia
(1280)
Materiały pomocnicze
(1102)
Poradnik
(988)
Lektura z opracowaniem
(986)
Sensacja (rodzaj/gatunek)
(985)
Romans
(880)
Reportaż
(779)
Publicystyka
(771)
Saga rodzinna
(739)
Album
(713)
Encyklopedia
(664)
Publikacja bogato ilustrowana
(633)
Broszura
(618)
Dramat (gatunek literacki)
(588)
Powieść młodzieżowa polska
(579)
Powieść biograficzna
(574)
Przewodnik turystyczny
(563)
Powieść psychologiczna
(515)
Książki dla małych dzieci
(486)
Monografia
(486)
Esej
(429)
Opowiadanie dziecięce polskie
(412)
Szkic literacki
(398)
Praca zbiorowa
(385)
Fraszki
(362)
Romans historyczny
(358)
Wydawnictwo źródłowe
(354)
Komiks
(343)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(326)
Literatura polska
(323)
Materiały konferencyjne
(323)
Słownik biograficzny
(304)
Horror
(292)
Reprint
(276)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(276)
Publikacje dla dzieci
(273)
Komedia
(260)
Tragedia
(255)
Relacja z podróży
(254)
Literatura podróżnicza
(250)
Rozważania i rozmyślania religijne
(250)
Legendy i podania
(247)
Listy
(242)
Wywiad dziennikarski
(234)
Książka obrazkowa
(226)
Przypowieść
(200)
Sagi
(194)
Pieśń
(181)
Dramat romantyczny
(174)
Powieść dziecięca polska
(171)
Słownik tematyczny
(166)
Epos
(165)
Science fiction
(165)
Informator
(164)
Literatura dla młodzieży
(164)
Literatura dla dzieci
(163)
Poemat
(163)
Autobiografia
(159)
Dzienniki
(155)
Wydawnictwa dla dzieci
(148)
Encyklopedia polska
(138)
Literatura dziecięca polska
(136)
Kompendia i repetytoria
(135)
Felieton
(133)
Analiza i interpretacja
(127)
Słownik
(126)
Bibliografia
(123)
Treny
(120)
Książka-zabawka
(106)
Powieść autobiograficzna
(106)
Słownik języka polskiego
(105)
Muzyka ludowa, etniczna i tradycyjna
(103)
Publicystyka polityczna
(99)
Aforyzmy
(94)
Katalog wystawy
(94)
Satyra
(88)
Fotografie
(85)
Opowiadania i nowele biograficzne
(84)
Encyklopedia dla dzieci
(81)
Opowiadania i nowele przygodowe
(79)
Czasopismo regionalno-lokalne
(78)
Wywiad-rzeka
(77)
Przewodnik historyczny
(74)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(95)
Medycyna i zdrowie
(18)
Etnologia i antropologia kulturowa
(11)
Dom i ogród
(6)
Biologia
(5)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Historia
(4)
Podróże i turystyka
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rozwój osobisty
(1)
134 wyniki Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak nakarmić dyktatora / Witold Szabłowski. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2019. - 334, [2] strony : ilustracje ; 20 cm.
Według raportu amerykańskiej organizacji Freedom House czterdzieści dziewięć krajów jest obecnie rządzonych przez dyktatorów - a liczba ta wciąż rośnie. Dwaj kucharze Fidela Castro, kucharka Pol Pota, kucharze Saddama Husajna, Envera Hodży i Idiego Amina po raz pierwszy opowiadają swoją historię po dekadach milczenia. Prawa do książki wykupił największy światowy wydawca - nowojorski Penguin Random House - zanim została napisana. Kucharze dyktatorów - beneficjenci i ofiary swoich brutalnych pracodawców. Ci, którzy widzieli ich w momentach, gdy przybierali „ludzką” twarz: tuż po przebudzeniu, podczas obiadu i gdy dzień dobiegał końca. Karmiący szaleńców, odpowiedzialnych za śmierć i cierpienie setki ludzi. Czy któryś z kucharzy, korzystając z atmosfery, jaka towarzyszy jedzeniu, wpłynął na los, choćby jednego człowieka? Kim są ci, którzy z bliska obserwowali postacie z pomników i kart podręcznika, budzący strach oraz wpływający na złe lub dobre losy swoich podwładnych? Jak się czuli, gdy gotowali dla szaleńców? I jaką cenę przyszło im za to zapłacić? Przez cztery lata autor przejechał cztery kontynenty: od zapomnianej przez wszystkich wioski na kenijskiej sawannie, przez ruiny starożytnego Babilonu w Iraku, po dżunglę w Kambodży, gdzie skryli się ostatni z Czerwonych Khmerów. Odbył wielogodzinne rozmowy z kucharzami, którzy przez lata gotowali dla jednych z największych dyktatorów XX wieku. Niektórzy z bohaterów książki wciąż nie otrząsnęli się z traumy, jaką była praca dla kogoś, kto w każdej chwili mógł ich zabić. Inni wiernie służyli reżimom i do dziś nie chcą zdradzać wielu ich tajemnic.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka to niezwykłe połączenie książki kucharskiej i dobrego reportażu. Dowiesz się z niej, jak, kiedy - i po co - kucharz Sta­lina uczył kucharza Gorbaczowa śpiewać do drożdżowego ciasta. Jak Nina, kucharka z wojny w Afganistanie, zmuszała się, by myśleć o czymś przyjemnym - bo chciała, żeby jej dobry nastrój udzielał się żołnierzom. Jak wokół Czarnobyla, kilka tygodni po katastrofie, zrobiono konkurs na najlepszą stołówkę i kto go wygrał. Ale przede wszystkim zobaczycie, jak jedzenie może służyć propagandzie. W kraju takim jak Związek Radziecki służył jej każdy kotlet, usmażony i podany w każdej stołówce i restauracji od Kaliningradu po krąg polarny i od Kiszyniowa po Władywostok. I to, co jadł pierwszy sekretarz partii komunistycznej, i to, co jadł zwykły obywatel, było polityczne. Rosja jest zaś godną następczynią ZSRR, więc wciąż karmi ludzi propagandą, tak jak robiła to przed laty [wydawca].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-13112 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Filia Posada
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-12982 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Olchowce
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Posada
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Filia Wójtostwo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Filia Olchowce
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-18235 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przejadły ci się baby ganoush, wegańskie desery i cudowne diety celebrytek? Wieczorem do nowego odcinka ukochanego serialu zjadłabyś krem szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub leguminę z sera? Razem z Moniką Śmigielską wróć do polskiej tradycji kulinarnej. Wystarczy, że otworzysz Kuchenny kredens i swoją lodówkę. To właśnie w tej – innej niż wszystkie – książce kulinarnej znajdziesz dawne, oryginalne receptury na frykasy, które niegdyś królowały na stołach naszych babć. Dowiesz się, jak w swojej kuchni odtworzyć zapomniane polskie smaki. Zakosztujesz aromatycznej pieczeni huzarskiej, zjesz mrożony krem z kasztanów, zrobisz kluski saskie i forszmak. Autorka bloga kulinarnego „Kuchenny kredens” przypomina, że kuchnia stanowi serce każdego domu, a posiłek jest spotkaniem przy wspólnym stole z tymi, których kochamy. Ich uśmiech, smaki i zapachy pamiętamy z własnego dzieciństwa. Teraz odkryjesz je na nowo.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Filia Wójtostwo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Filia Wójtostwo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dom bez chemii : sprzątam, robię zapasy, dbam o zdrowie i urodę / Joanna Tołłoczko. - Konstancin-Jeziorna : Wydawnictwo REA-SJ, copyright 2017. - 254, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Czy można wyeliminować szkodliwą chemię z naszego otoczenia? Na pewno można i warto ją ograniczyć, by organizm mógł powrócić do naturalnej równowagi. Znajdziesz tu przepisy na domowe sery i jogurty, przetwory z warzyw i owoców, kiszonki, kosmetyki i środki czystości - wszystko bez szkodliwych dodatków. W sumie ponad 100 przepisów na naturalne produkty, które uczynią życie zdrowszym. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowoczesna dietetyczna książka kucharska / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie 2, dodruk 3. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, [2014], copyright 2011. - 630, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Gotowe rozwiązania dietetyczne w różnych stanach chorobowych. Przydatna w planowaniu jadłospisów w szpitalach oraz placówkach żywienia zbiorowego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Słodko-gorzkie sekrety / Agnieszka Zakrzewska. - Wydanie I. - Poznań : Filia, 2023. - 370, [3] strony ; 21 cm.
(Saga czekoladowa / Agnieszka Zakrzewska ; t. 3)
Przewrotny los nie przestaje zaskakiwać Niny kolejnymi życiowymi niespodziankami. Tym razem właścicielka Malinowej Bombonierki wpada w tarapaty z powodu tortu Sachera, przysmaku austriackich cukierników. Czekoladowy wypiek okazuje się totalną katastrofą, a Nina i jej zespół muszą uporać się z niezwykle drobiazgową kontrolą surowych inspektorów jakości. Historia ciotki Emmy pokazuje jednak, że nigdy nie należy się poddawać. Po ucieczce z zakonu Emilia Dobrzycka poznaje Juliana van Toorna, z którym wyjeżdża do Amsterdamu. Młodzi zawierają sekretną umowę, ale Julian nie dotrzymuje jej warunków. Zrozpaczona Emma pojmuje, że wpadła w pułapkę bez wyjścia. Tymczasem w chocolatierce pojawia się nieoczekiwanie miłość. Kto jest najszczęśliwszy na świecie, a komu to gorące uczucie jest nie w smak? Gdzie znajdują się czekoladowe wzgórza i jaki sekretny zapis zawierał testament Emilii? Poznajcie trzeci, finałowy tom czekoladowej sagi, w którym wszystkie tajemnice mają słodko-gorzki posmak, sprawdzone receptury wymagają odświeżenia, a emocje wypełniające życie jak smakowity ganasz, buzują pod wpływem najważniejszego ze wszystkich składników - wielkiej miłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Filia Olchowce
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
Słodko-gorzkie sekrety / Agnieszka Zakrzewska. - Poznań : Filia ; [Piaseczno] : Heraclon International - Storybox.pl, copyright 2022. - 1 płyta audio (CD-MP3) (10 godz. 24 min) : zapis cyfrowy, stereo. ; 12 cm.
(Saga czekoladowa [CD] / Agnieszka Zakrzewska ; 3)
(Audiobook - Heraclon International)
Przewrotny los nie przestaje zaskakiwać Niny kolejnymi życiowymi niespodziankami. Tym razem właścicielka Malinowej Bombonierki wpada w tarapaty z powodu tortu Sachera, przysmaku austriackich cukierników. Czekoladowy wypiek okazuje się totalną katastrofą, a Nina i jej zespół muszą uporać się z niezwykle drobiazgową kontrolą surowych inspektorów jakości. Historia ciotki Emmy pokazuje jednak, że nigdy nie należy się poddawać. Po ucieczce z zakonu Emilia Dobrzycka poznaje Juliana van Toorna, z którym wyjeżdża do Amsterdamu. Młodzi zawierają sekretną umowę, ale Julian nie dotrzymuje jej warunków. Zrozpaczona Emma pojmuje, że wpadła w pułapkę bez wyjścia. Tymczasem w chocolatierce pojawia się nieoczekiwanie miłość. Kto jest najszczęśliwszy na świecie, a komu to gorące uczucie jest nie w smak? Gdzie znajdują się czekoladowe wzgórza i jaki sekretny zapis zawierał testament Emilii? Poznajcie trzeci, finałowy tom czekoladowej sagi, w którym wszystkie tajemnice mają słodko-gorzki posmak, sprawdzone receptury wymagają odświeżenia, a emocje wypełniające życie jak smakowity ganasz, buzują pod wpływem najważniejszego ze wszystkich składników - wielkiej miłości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Pł. 2771 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Praktyczne Ciekawostki Historyczne.pl)
Aleksandra Zaprutko-Janicka otwiera przed czytelnikiem domowe kuchnie, zaplecza restauracji, zatęchłe spiżarnie, podgląda uliczne targowiska i kryjówki szmuglerów z czasów II wojny światowej. To opowieść o czasach, w których za nielegalne świniobicie można było trafić do Auschwitz, warzywa hodowano w podwórkach kamienic, żołędzie wykorzystywano na kilkanaście sposobów, a zużytymi fusami handlowano na czarnym rynku. To także niezwykła książka kucharska: pełna oryginalnych przepisów i praktycznych porad. Możesz sprawdzić, jak dziś smakują okupacyjne rarytasy! I odkryć wiele zapomnianych potraw. Okupacja od kuchni to nie tylko historia walki z głodem - to przede wszystkim historia polskiej zaradności i hartu ducha!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(438).082 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-10456 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Aloes zwyczajny : zdrowie i uroda / z niemieckiego przełożyła Barbara Zych. - Warszawa : Klub dla Ciebie, 2005. - 64 strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Poradnik wskazuje na różnorodne możliwości zastosowania aloesu i zawiera liczne receptury kosmetyków i preparatów leczniczych, które mogą być wykonane w domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ucz się od najlepszych. Ucz się od… najmłodszych. Jesteśmy przyzwyczajeni, że to dorośli uczą dzieci, doradzają im i dają wskazówki. W książce MasterChef Junior jest odwrotnie. To dzieci, których pasją jest kuchnia i które gotują lepiej niż większość dorosłych, podają swoje pomysły na przepyszne dania. Znajdziesz tu przepisy na wspaniałe i smaczne: • przystawki (jak chociażby sałatka z arbuzem, serem feta i orzeszkami pistacjowymi), • dania z ryb i owoców morza (takiej jak łosoś w sosie teriyaki), • mięsne potrawy (m.in. tagliatelle z dynią, boczkiem i ze szpinakiem), • dania bezmięsne (wśród nich imbirowe placuszki z jajkiem i warzywami). A na deser… oczywiście kuszące słodkości (m.in. domowe raffaello). Czy nie brzmi to jak zapowiedź wspaniałej uczty? Przygotuj ją według przepisów zwyciężczyni i uczestników 5. edycji programu MasterChef Junior. Satysfakcja i pyszny smak - gwarantowane!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W (1 egz.)
Filia Posada
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W (1 egz.)
Filia Wójtostwo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej