Przepisy kulinarne
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog książek, czasopism i audiobooków
(135)
Forma i typ
Książki
(132)
Publikacje popularnonaukowe
(66)
Poradniki i przewodniki
(29)
Proza
(19)
Publikacje fachowe
(16)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Publikacje informacyjne
(2)
Audiobooki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje religijne
(1)
Dostępność
dostępne
(168)
wypożyczone
(16)
tylko na miejscu
(11)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dzieci
(13)
Wypożyczalnia Główna
(77)
Filia Dąbrówka
(30)
Filia Posada
(11)
Filia Wójtostwo
(28)
Filia Olchowce
(12)
Czytelnia - na miejscu
(11)
Czytelnia - do wypożyczania
(13)
Autor
Dębski Henryk (1936-1992)
(5)
Krzyżanek Joanna
(5)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(5)
Michalak Katarzyna (1969- )
(4)
Gasik Anna
(3)
Gumowska Irena (1912-1991)
(3)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(3)
Markuza Biruta
(3)
Wiewiurka Zenon
(3)
Zawistowska Zofia
(3)
Bednarek Justyna (1970- )
(2)
Berger Stanisław (1923- )
(2)
Bolotnikova Valentina Antonovna
(2)
Bryś Wojciech
(2)
Ciseł Marcin
(2)
De Blasi Marlena (1952- )
(2)
Grabska-Siwek Barbara
(2)
Hlava Bohumír
(2)
Jacórzyński Bohdan (1937-2014)
(2)
Konieczny Jacek
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Niedzielska Gabriela
(2)
Ostrowski Aleksander
(2)
Poklewska-Koziełło Ewa (1967- )
(2)
Siwek Grzegorz
(2)
Skrodzka Zdzisława
(2)
Sturis Dionisios (1983- )
(2)
Szabłowski Witold (1980- )
(2)
Tarnowska Krystyna
(2)
Winiarski Franciszek (1931- )
(2)
Wolański Robert
(2)
Zakrzewska Agnieszka (1974- )
(2)
Zakrzewska Agnieszka (1974- ). Saga czekoladowa
(2)
Adamska Elżbieta
(1)
Aleksiejczyk Zofia (ogrodnik)
(1)
Alsen Elke
(1)
Antoniszak Krzysztof
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Baier Jan (1926-2001)
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barnard Melanie
(1)
Barowicz Tadeusz
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Bator Jakub
(1)
Bator Julita
(1)
Bauer Zbigniew (1952-2014)
(1)
Bańkosz Robert
(1)
Beaupré Christine de
(1)
Cabot Sandra (1952- )
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Cieślik Donata
(1)
Clucas Philip
(1)
Compton Clare (1904- )
(1)
Cooper Sara
(1)
Csörgö Anikó
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czerni Anna
(1)
Czernikowski Jan
(1)
Czerwińska Ewa
(1)
D'Adamo Peter
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Dutkiewicz Mieczysław
(1)
Dyba Wojciech M
(1)
Dąbrowa Ilona
(1)
Enerlich Katarzyna (1972- )
(1)
Ferdek Anna
(1)
Ferguson Judith
(1)
Figueroa Alice
(1)
Goscinny René (1926-1977)
(1)
Grata Ewa
(1)
Grzegorzewska Barbara (1947- )
(1)
Grzesiowski Paweł (1963- )
(1)
Góra Tadeusz
(1)
Gąsowska Anna (tłumacz)
(1)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(1)
Hemzö Károly
(1)
Hołub Barbara
(1)
Héjj Botond
(1)
Ingels Darin
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jara Marianna
(1)
Jara Renata Kinga
(1)
Jara Susanna
(1)
Jaryj Danyło
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Kaczmarczyk Beata
(1)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(1)
Kasperek Zofia
(1)
Kawecki Zdzisław
(1)
Kensy Elżbieta
(1)
Kielan Dominika
(1)
Kielan Paulina
(1)
Kiereś Emilia (1981- )
(1)
Klimko-Dobrzaniecki Hubert (1967- )
(1)
Klinting Lars (1948-2006)
(1)
Kmak Lucyna
(1)
Kobylańska Aleksandra
(1)
Korżawska Stefania (1956- )
(1)
Korżawska Stefania (1956-2015)
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(48)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(16)
1980 - 1989
(35)
Okres powstania dzieła
2001-
(72)
1901-2000
(55)
1945-1989
(6)
1989-2000
(3)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(135)
Język
polski
(135)
Odbiorca
6-8 lat
(11)
Dzieci
(11)
9-13 lat
(6)
Młodzież
(3)
0-5 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(21)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura angielska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kucharstwo
(54)
Potrawy
(28)
Przetwory owocowo-warzywne
(20)
Kuchnia polska
(14)
Dietetyka
(13)
Warzywa
(11)
Zdrowe odżywianie
(11)
Gotowanie
(9)
Kuchnia regionalna
(9)
Owoce
(8)
Boże Narodzenie
(7)
Obyczaje i zwyczaje
(7)
Ciasta
(5)
Ziołolecznictwo
(5)
Kuchnia grecka
(4)
Kuchnia wegetariańska
(4)
Kuchnia włoska
(4)
Leczenie dietą
(4)
Odżywianie
(4)
Potrawy wigilijne
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Jelita
(3)
Kuchnia litewska
(3)
Kultura stołu
(3)
Ogródki działkowe i przydomowe
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Potrawy z piekarnika
(3)
Przyprawy
(3)
Ryby
(3)
Czekolada
(2)
Depresja psychiczna
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Grzyby
(2)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(2)
Kapusta
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kobieta
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Leczenie
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Miód
(2)
Polacy za granicą
(2)
Potrawy z ryb i owoców morza
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Prowincja
(2)
Spadek
(2)
Słodycze
(2)
Wybory życiowe
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Święci i błogosławieni
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywienie chorych
(2)
Adwent
(1)
Agroturystyka
(1)
Alergia
(1)
Aloes
(1)
Amin, Idi (1925-2003)
(1)
Amnezja
(1)
Baranina
(1)
Benedyktynki
(1)
Bojkowie
(1)
Borelioza
(1)
Castro, Fidel (1926-2016)
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby reumatyczne
(1)
Choroby wątroby
(1)
Chorzy
(1)
Cmentarze wojenne
(1)
Desery
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta kapuściana
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Duchowieństwo katolickie
(1)
Dwory
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Dynia
(1)
Dyniowate
(1)
Dziczyzna
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Enerlich, Katarzyna (1972- )
(1)
Etnografia
(1)
Fasola
(1)
Gospodarka rybna
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Grupy krwi
(1)
Gry i zabawy dziecięce
(1)
Grzyby jadalne
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Historia
(1)
Hoxha, Enver (1908-1985)
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Jakość życia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kasdepke, Grzegorz (1972- )
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(6)
2001-
(6)
1801-1900
(3)
1101-1200
(2)
1945-1989
(2)
1001-1100
(1)
1701-1800
(1)
1939-1945
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(19)
Grecja
(4)
Włochy
(4)
Bieszczady (góry)
(3)
Mazury
(3)
Holandia
(2)
Litwa
(2)
Ukraina
(2)
Świat
(2)
Albania
(1)
Białoruś
(1)
Bingen am Rhein (Niemcy)
(1)
Chiny
(1)
Drohobycz (Ukraina, obw. lwowski, rej. drohobycki)
(1)
Francja
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Halicz (Ukraina, obw. iwanofrankiwski, rej. halicki)
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Islandia
(1)
Iwano-Frankiwsk (Ukraina, obw. iwanofrankiwski)
(1)
Kambodża
(1)
Kołomyja (Ukraina, obw. iwanofrankiwski, rej. kołomyjski)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kuba
(1)
Lutowiska (woj. podkarpackie, pow. bieszczadzki, gm. Lutowiska)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Meksyk
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Przemyśl (woj. podkarpackie)
(1)
Rosja
(1)
Sanok (woj. podkarpackie)
(1)
Szepczący Las (kraina fikcyjna)
(1)
Uganda
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Zabajka (Głogów Małopolski ; część miasta)
(1)
Święcany (woj. podkarpackie, pow. jasielski, gm. Skołyszyn)
(1)
Gatunek
Powieść
(20456)
Wiersze
(6707)
Opowiadania i nowele
(6285)
Powieść obyczajowa
(6062)
Opracowanie
(5982)
Przepisy kulinarne
(135)
Podręcznik
(3345)
Biografia
(2647)
Wydawnictwa popularne
(2629)
Kryminał
(2587)
Powieść historyczna
(2140)
Pamiętniki i wspomnienia
(1978)
Powieść przygodowa
(1943)
Fantastyka
(1461)
Fantasy
(1428)
Thriller
(1360)
Bajki i baśnie
(1305)
Antologia
(1282)
Materiały pomocnicze
(1102)
Poradnik
(996)
Sensacja (rodzaj/gatunek)
(994)
Lektura z opracowaniem
(988)
Romans
(887)
Reportaż
(784)
Publicystyka
(772)
Saga rodzinna
(741)
Album
(713)
Encyklopedia
(665)
Broszura
(643)
Publikacja bogato ilustrowana
(636)
Dramat (gatunek literacki)
(588)
Powieść biograficzna
(575)
Przewodnik turystyczny
(563)
Powieść psychologiczna
(515)
Powieść młodzieżowa polska
(493)
Monografia
(487)
Książki dla małych dzieci
(484)
Esej
(431)
Opowiadanie dziecięce polskie
(399)
Szkic literacki
(398)
Praca zbiorowa
(388)
Fraszki
(362)
Romans historyczny
(360)
Wydawnictwo źródłowe
(354)
Komiks
(343)
Materiały konferencyjne
(323)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(323)
Literatura polska
(321)
Reprint
(317)
Słownik biograficzny
(304)
Horror
(300)
Publikacje dla dzieci
(292)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(277)
Komedia
(260)
Relacja z podróży
(256)
Tragedia
(255)
Legendy i podania
(250)
Literatura podróżnicza
(250)
Rozważania i rozmyślania religijne
(250)
Listy
(245)
Wywiad dziennikarski
(235)
Książka obrazkowa
(233)
Przypowieść
(200)
Sagi
(194)
Pieśń
(181)
Dramat romantyczny
(174)
Powieść dziecięca polska
(168)
Słownik tematyczny
(168)
Science fiction
(166)
Epos
(165)
Informator
(164)
Literatura dla młodzieży
(164)
Poemat
(163)
Literatura dla dzieci
(162)
Autobiografia
(159)
Felieton
(156)
Dzienniki
(155)
Encyklopedia polska
(138)
Kompendia i repetytoria
(136)
Literatura dziecięca polska
(135)
Wydawnictwa dla dzieci
(135)
Analiza i interpretacja
(127)
Słownik
(126)
Bibliografia
(123)
Treny
(120)
Powieść autobiograficzna
(107)
Książka-zabawka
(106)
Słownik języka polskiego
(105)
Muzyka ludowa, etniczna i tradycyjna
(103)
Publicystyka polityczna
(100)
Aforyzmy
(94)
Katalog wystawy
(94)
Bibliografia narodowa polska
(93)
Satyra
(92)
Opowiadania i nowele przygodowe
(90)
Fotografie
(85)
Opowiadania i nowele biograficzne
(85)
Encyklopedia dla dzieci
(81)
Czasopismo regionalno-lokalne
(78)
Wywiad-rzeka
(77)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(96)
Medycyna i zdrowie
(18)
Etnologia i antropologia kulturowa
(11)
Dom i ogród
(6)
Biologia
(5)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Historia
(4)
Podróże i turystyka
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rozwój osobisty
(1)
135 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
(Księżniczka i Żaba)
Tiana, bohaterka filmu Księżniczka i żaba, zawsze lubiła gotować. W końcu udało jej się spełnić marzenie – otworzyć własną restaurację. Teraz czytelnicy będą mogli sami przyrządzić popisowe potrawy Tiany – od egzotycznych specjalności Nowego Orleanu po proste, ale pyszne dania domowe. Dzięki dokładnie objaśnionym przepisom nawet początkujący kucharz poradzi sobie znakomicie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ocalić od Zapomnienia)
Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-18613 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowe wydanie najweselszego poradnika o zdrowiu jelit!
Czy wiesz, że twój drugi mózg znajduje się w... jelitach? To właśnie tam powstaje ponad 90% serotoniny produkowanej przez ludzki organizm. Chore jelita mogą powodować m.in. depresję, przewlekłe zmęczenie, uporczywe wzdęcia, trudną do zrzucenia nadwagę i alergie. Dr Vincent Pedre przychodzi na pomoc wszystkim tym, którzy podobnie jak on cierpią na zespół jelita drażliwego lub odczuwają powyższe dolegliwości. Wykorzystując wiedzę zdobytą przez lata praktyki lekarskiej oraz doświadczenie swoich pacjentów, opracował uniwersalny program, który pomaga przywrócić prawidłową pracę jelit i uczynić je szczęśliwie zdrowymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Galicja : historia, przyroda, kuchnia / Marcin Pielesz. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Dragon, 2017. - 159, [1] strona : ilustracje ; 31 cm.
Historyczna podróż po ziemiach dawnej Rzeczypospolitej będących pod zaborem austriackim. Mimo że sama Galicja to austriacki twór trwający zaledwie 150 lat, wciąż jest w naszej pamięci. Książka prezentuje historię Galicji, podział geograficzny, przyrodę, kulturę i osiągnięcia naukowe. Nie zabrakło również miejsca na prezentację kuchni galicyjskiej, a także najważniejszych miast i miejsc historycznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. R 94(438) (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdy z nas potrzebuje wzorców oraz osób, które ze względu na ich mądrość i doświadczenie można uznać za przewodników życiowych, zarówno w rozwoju duchowym, jak i życiu codziennym. Bywa tak, że osoby takie znajdujemy w naszym bliższym, lub nieco dalszym otoczeniu, ale także i tak, że wokół nas osób takich nie ma. Nie tylko w tej drugiej sytuacji, ale także w pierwszej, rozsądnie jest sięgnąć wstecz - do dawnych mistrzów. {...}. Rozmowy Kathrin ze świętą Hildegardą, nawiązują do zmieniającego się wraz z porami roku otoczenia i odnoszą się do problemów, które nurtują młodych ludzi. Książkę urozmaicają przepisy kulinarne pochodzące z kuchni Hildegardy, a zdobią urocze ilustracje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta łatwo strawna / Roman Połeć, Zofia Zawistowska. - Wydanie 2. - Warszawa : PZWL, 1986. - 246 strony : rysunki ; 21 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia Wójtostwo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ekocentryczka w kuchni : sezonowo, roślinnie, less waste / Daria Rogowska. - Poznań : Publicat, copyright 2021. - 204 strony : ilustracje ; 24 cm.
Pasję do gotowania odkryłam w sobie, kiedy przeszłam na dietę roślinną. Warzywa i owoce okazały się wdzięcznym obiektem kulinarnych eksperymentów. Przekonałam się, że aby w pełni cieszyć się ich smakiem, trzeba jeść je wtedy, kiedy jest na nie sezon. Świadomość tego, że nie powinno się marnować różnych dóbr, nie tylko żywności, towarzyszy mi od dziecka, choć gdy byłam dziewczynką, nie wiedziałam, że określa się to terminem less waste. Ja sama rozsądnego gospodarowania produktami nauczyłam się od moich dziadków, którzy każdego dnia pokazywali mi, jak bez szczególnego wysiłku wyrzucać mniej. Odkąd sama prowadzę dom, robię zakupy świadomie – kupuję wyłącznie jedzenie dobrej jakości i wykorzystuję je do ostatniego okruszka. Szanuję pracę ludzi, którzy produkują żywność. Przejmuję się stanem naszej planety i staram się jak najmniej ją zaśmiecać. Pamiętaj, że każdy krok ku bardziej świadomemu życiu ma ogromne znaczenie! Daria Rogowska – autorka bloga ekocentryczka.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 615 (1 egz.)
Filia Wójtostwo
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 (1 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-13703 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Grzyby / Zdzisława Skrodzka. - Warszawa : Watra, 1985. - 151, [1] strony : rysunki ; 17 cm.
(Warzywa i Owoce, Potrawy i Przetwory)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W poradniku omówiono kolejne etapy utraty wagi poprzez odpowiednie nawodnienie organizmu, oczyszczenie układu pokarmowego i naturalne pożywienie. Niewielka zmiana nawyków żywieniowych pozwoli utrzymać komórki w zdrowiu i czystości. Zaczniesz wyróżniać się i wyglądać kwitnąco mimo swego wieku. Gwarantuje to ponad 200 przepisów kulinarnych, które łączą prostotę potraw z ich niezwykłym smakiem i dobroczynnym skutkiem dla zdrowia. Czytelnik znajdzie także informację o tym, co oprócz kalorii należy wziąć pod uwagę w procesie utraty wagi i jakimi kuracjami się wesprzeć. Poszczególne kroki wchodzenia w etapy utraty wagi umożliwiają wyeliminowanie wielu chorób dieto-zależnych, detoksykację organizmu i wymarzoną sylwetkę bez efektu jojo. Jak doświadczysz tego na sobie to nie będziesz już chciał wrócić do „starego” stylu życia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Warzywa dyniowate / Hanna Strzelecka. - Warszawa : Watra, 1985. - 128 strony : rysunki ; 17 cm.
(Warzywa i Owoce, Potrawy i Przetwory)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kalimera : grecka kuchnia radości / Dionisios Sturis. - Poznań : Wielka Litera, 2021. - 261, [8] stron : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Słońce, ludzie i jedzenie - oto kwintesencja smaku Grecji! Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o kraju, w którym się urodził. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami. Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kefi : Greckie wyspy - smaki i opowieści / Dionizod Sturis - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2023. - 296, [1] strona : ilustracje, mapy ; 24 cm.
Nie ma jednej kuchni greckich wysp – kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, specyficznego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją lub nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali. Dionisios Sturis, niczym wytrawny poszukiwacz skarbów, odwiedza kolejne archipelagi i kulinarne zakątki, by słuchać, smakować i sprawdzać. Podążając za wonią tymianku, goździków, gałki muszkatołowej i oregano, stara się znaleźć to, co w Grecji najbardziej pożądane, a zarazem najtrudniejsze do opisania – KEFI. Kulturowo odległe, językowo nieprzekładalne, za to instynktownie odczuwalne wszystkimi zmysłami. Możemy doświadczyć KEFI, gdy patrzymy na Greków siedzących wokół stołu, roześmianych, głośno rozmawiających, tańczących – wtedy właśnie dzieje się grecka magia. Przepisy zebrane w tej książce pomogą Wam spełnić podstawowy warunek tego stanu – przygotować dobre jedzenie. A reporterskie opowieści – zrozumieć życie wyspiarzy i poczuć atmosferę ich małych ojczyzn. Reszta zależy od Was.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej