Kuchnia włoska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog książek, czasopism i audiobooków
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Proza
(1)
Dostępność
dostępne
(8)
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(3)
Filia Dąbrówka
(1)
Filia Wójtostwo
(3)
Filia Olchowce
(1)
Czytelnia - na miejscu
(1)
Autor
De Blasi Marlena (1952- )
(3)
Konieczny Jacek
(2)
Andrzejewska Agnieszka
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Clucas Philip
(1)
Cooper Sara
(1)
Czerwińska Ewa
(1)
Ferguson Judith
(1)
Kłodecki Mateusz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Literatura polska
(2343)
Kobieta
(1884)
II wojna światowa (1939-1945)
(1734)
Rodzina
(984)
Miłość
(974)
Kuchnia włoska
(-)
Przyjaźń
(928)
Pisarze polscy
(913)
Historia
(733)
Dzieci
(626)
Władcy
(611)
Zabójstwo
(585)
Tajemnica
(535)
Zwierzęta
(533)
Żydzi
(516)
Język polski
(494)
Polacy
(483)
Literatura
(466)
Życie codzienne
(461)
Relacje międzyludzkie
(435)
Nastolatki
(407)
Polacy za granicą
(407)
Małżeństwo
(406)
Wojsko
(400)
Rodzeństwo
(399)
Kościół katolicki
(382)
Policjanci
(381)
Śledztwo i dochodzenie
(381)
Język polski (przedmiot szkolny)
(363)
Podróże
(349)
Literatura dziecięca polska
(341)
Święci i błogosławieni
(338)
Magia
(335)
Poeci polscy
(335)
Duchowieństwo katolickie
(324)
Dziewczęta
(320)
Katolicyzm
(308)
Szlachta
(307)
Boże Narodzenie
(303)
Chrześcijaństwo
(301)
Sekrety rodzinne
(301)
Osoby zaginione
(300)
Psy
(290)
Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
(280)
Filozofia
(275)
Ludzie a zwierzęta
(273)
Matki i córki
(273)
Etnografia
(269)
PRL
(266)
Źródła historyczne
(266)
Obyczaje i zwyczaje
(263)
Dziennikarze
(260)
Polityka
(260)
Okupacja niemiecka Polski (1939-1945)
(252)
Trudne sytuacje życiowe
(252)
Malarze polscy
(251)
Sztuka
(250)
Uczucia
(242)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(239)
Politycy
(237)
Armia Krajowa (AK)
(233)
Kultura
(229)
Uczniowie
(222)
Malarstwo polskie
(221)
Psychologia
(220)
Arystokracja
(218)
Holokaust
(213)
Poszukiwania zaginionych
(207)
Pisarze
(206)
Wychowanie w rodzinie
(206)
Chłopcy
(204)
Wsie
(204)
N (książki dla najmłodszych)
(202)
Historia kultury
(200)
Wybory życiowe
(198)
Tematy i motywy
(194)
Dojrzewanie
(192)
Uprowadzenie
(192)
Historia literatury
(191)
Lekarze
(190)
Unia Europejska (UE)
(190)
Młodzież
(188)
Powieść młodzieżowa polska
(188)
Psychologia dziecka
(188)
I wojna światowa (1914-1918)
(186)
Chłopi
(185)
Ruch oporu
(183)
Geografia
(177)
Seryjni zabójcy
(172)
B (baśnie, legendy, mity)
(170)
Ojcowie i córki
(170)
Wychowanie
(170)
Polityka międzynarodowa
(169)
Mniejszości narodowe
(168)
Szkolnictwo
(167)
Więźniowie obozów
(167)
Prywatni detektywi
(163)
Sienkiewicz, Henryk (1846-1916)
(161)
Papieże
(160)
Dziadkowie i wnuki
(158)
Literatura francuska
(157)
Temat: miejsce
Włochy
(4)
Chiny
(1)
Francja
(1)
Grecja
(1)
Hiszpania
(1)
Meksyk
(1)
Umbria (Włochy)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(4)
Opracowanie
(1)
Powieść
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(4)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni "jedynymi słusznymi" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak upiec wykradzioną świnię? Jak smakują ogony wołowe w pomidorach i białym winie a la rzymscy rzeźnicy? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta u wielkanocnego pikniku w Apulii, i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?... Pełna anegdot, ciekawostek kulinarnych i smakowitych przepisów na lokalne dania z ośmiu regionów południowych Włoch książka kucharska autorki Tysiąca dni w Wenecji w pasjonujący sposób przybliża tajemnice i smaki słynnej la cucina povera.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Wójtostwo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Buon viaggio e Buon appetito! Czyli - podróżuj ze smakiem! Kontynuacja wspaniałych Smaków południowej Italii Marleny de Blasi. Tym razem autorka zabiera nas w podróż po północnej części Włoch. Odwiedzimy aż dziesięć "gastronomicznych regionów", m.in. Toskanię, Umbrię,...
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Filia Wójtostwo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wieczory w Umbrii” to opowieść o kuchni, o smakach i zapachach. To także rozmowy o wierności, starzeniu się, mężczyznach, dzieciach, przeznaczeniu, mafii, Kościele i nieprzemijającej radości życia. Książka zawiera przepisy na dania tradycyjnej kuchni umbryjskiej, które bohaterki z upodobaniem przygotowują w każdy czwartek. Marlena de Blasi w mistrzowski sposób zaczarowuje czytelniczki i zabiera je w niezapomnianą podróż do słonecznej Italii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Filia Wójtostwo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Filia Olchowce
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.111(73)-3 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - na miejscu
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. Podr. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej