Dietetycy i żywieniowcy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog książek, czasopism i audiobooków
(8)
Forma i typ
Książki
(8)
Poradniki i przewodniki
(6)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
dostępne
(9)
Placówka
Wypożyczalnia Główna
(5)
Czytelnia - do wypożyczania
(4)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(4)
Kanabus Dorota
(2)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciok Janusz
(1)
Dzieniszewski Jan
(1)
Dzieniszewski Jan 1934- )
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Lech Magdalena
(1)
Michota-Katulska Ewa
(1)
Orywal Karolina
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Stefańska Ewa
(1)
Szostak-Węgierek Dorota
(1)
Waszkiewicz Napoleon
(1)
Zegan Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(7)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(8)
Język
polski
(8)
Odbiorca
Dzieci
(7060)
6-8 lat
(4581)
Młodzież
(4163)
9-13 lat
(3659)
0-5 lat
(3114)
Dietetycy i żywieniowcy
(8)
Szkoły wyższe
(2134)
14-17 lat
(1503)
Szkoły średnie
(1295)
Szkoły podstawowe
(519)
Rodzice
(125)
Gimnazja
(101)
Licea
(98)
Studenci
(82)
18+
(73)
Lekarze
(73)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(68)
Nauczyciele
(61)
Technikum
(55)
Szkoły zawodowe
(52)
Dorośli
(49)
Prawnicy
(45)
Klasa 1.
(42)
Niedowidzący
(41)
Osoby w wieku starszym
(41)
Klasa 2.
(38)
Bibliotekarze
(32)
Psycholodzy
(30)
Klasa 8.
(29)
Szkoły ponadpodstawowe
(29)
Klasa 7.
(27)
Menedżerowie
(27)
Pedagodzy
(27)
Klasa 3.
(26)
Adwokaci
(20)
Fizjoterapeuci
(20)
Poziom podstawowy
(20)
Szkoły ponadgimnazjalne
(20)
Sędziowie
(20)
Kosmetolodzy
(19)
Radcy prawni
(19)
Urzędnicy
(17)
Klasa 4.
(16)
Kosmetyczki i kosmetycy
(16)
Ratownicy medyczni
(16)
Szkoły policealne
(15)
Pracownicy naukowi
(14)
Przedsiębiorcy
(14)
Logopedzi
(13)
16+
(12)
Aplikanci
(12)
Pracownicy socjalni
(12)
Ekonomiści
(11)
Klasa 5.
(10)
Klasa 6.
(9)
Pediatrzy
(9)
Policjanci
(9)
Prokuratorzy
(9)
Terapeuci
(9)
Lekarze rodzinni
(8)
Pielęgniarki
(8)
Politycy
(8)
Poziom rozszerzony
(8)
Psychiatrzy
(7)
Chorzy
(6)
Dietetycy
(6)
Dziennikarze
(6)
Inżynierowie
(6)
Lekarze specjaliści
(6)
Nauczyciele języka polskiego
(6)
Pracownicy pomocy społecznej i pracy socjalnej
(6)
Kardiolodzy
(5)
Nauczyciele akademiccy
(5)
Nauczyciele nauczania początkowego
(5)
Położne
(5)
Pracownicy samorządowi
(5)
Uczniowie
(5)
Doradcy podatkowi
(4)
Dziewczęta
(4)
Harcerze
(4)
Alergolodzy
(3)
Dermatolodzy
(3)
Historycy
(3)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(3)
Opiekunowie medyczni
(3)
Pracodawcy
(3)
Psycholodzy kliniczni
(3)
Psychoterapeuci
(3)
Radiolodzy
(3)
Terapeuci zajęciowi
(3)
Administracja publiczna
(2)
Architekci
(2)
Chorzy i niepełnosprawni
(2)
Chłopcy
(2)
Dyrektorzy szkół
(2)
Dziecko autystyczne
(2)
Dziecko z zaburzeniami mowy
(2)
Elektrycy
(2)
Farmaceuci
(2)
Historycy sztuki
(2)
Temat
Dietetyka
(7)
Odżywianie
(5)
Choroby ludzi
(3)
Zdrowe odżywianie
(2)
Żywność
(2)
Choroby jelit
(1)
Choroby trzustki
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Chorzy na nowotwory
(1)
Ciąża
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Gazy jelitowe
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Leczenie
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Marnotrawstwo żywności
(1)
Odpady organiczne
(1)
Osoby w wieku starszym
(1)
Suplementy diety
(1)
Trzustka
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Żywność specjalnego przeznaczenia żywieniowego
(1)
Gatunek
Poradnik
(5)
Podręcznik
(2)
Jadłospis
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Kulinaria
(1)
Ochrona środowiska
(1)
8 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-18194 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Choroby trzustki : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie 1, dodruk 6. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 157 strony : ilustracje ; 21cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Nieprawidłowy tryb życia i nieodpowiednie odżywianie sprzyjają rozwojowi zapalenia trzustki, zarówno ostrego, jak i przewlekłego, a w leczeniu tych chorób wielką rolę odgrywa terapia dietetyczna. Nasz poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia co jeść, a jakich potraw unikać aby powrócić do zdrowia. Przykłady jadłospisów pomogą chorym w realizacji zaleceń żywieniowych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjaistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie chorych z nowotworami : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Iwona Sajór. - Wydanie 1, dodruk 1. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2012. - 119, [1] strony : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Autorzy prezentują w poradniku praktyczne wskazówki dla lekarzy, dietetyków, pacjentów oraz osób opiekujących się chorymi. W szczegółowy sposób przedstawiają zalecenia żywieniowe, m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-5155 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-18239 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja, która w sposób syntetyczny przedstawia zagadnienia z zakresu utrwalania i przechowywania żywności w aspekcie ograniczenia marnowania żywności: Skala marnowania żywności Konsekwencje marnowania żywności Przeciwdziałanie zjawisku marnowania żywności Podstawowe i nowoczesne metody utrwalania żywności Czynniki wpływające na trwałość, stabilność i jakość żywności podczas jej przechowywania Zmiany w poszczególnych grupach asortymentowych żywności z uwzględnieniem wartości odżywczych podczas przechowywania Warunki przechowywania żywności – wskazówki dla konsumenta Sposoby ograniczania marnowania żywności Podręcznik skierowany jest do studentów dietetyki uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Dodatkowo może być materiałem wspierającym dla osób kształcących specjalistów w zakresie żywności i żywienia, a także zaangażowanych w przemysł spożywczy i inne powiązane z nim dziedziny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-19060 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W publikacji uwzględniono najnowsze standardy obowiązujące w wykonywaniu diagnostyki laboratoryjnej w celu rozpoznania lub potwierdzenia danej jednostki chorobowej. Autorzy przedstawili podstawowe wiadomości o głównych jednostkach chorobowych, w których dietetyk powinien modyfikować zalecenia żywieniowe. W każdym rozdziale będzie zawarta definicja danej jednostki chorobowej, możliwości wykonania badań biochemicznych w celu diagnostyki tej choroby (ewentualnie potwierdzenie jej rozpoznania) i zasady interpretacji wyników badań (norma, co oznacza wynik poniżej normy i powyżej normy) oraz zalecenia, jak te wiadomości wykorzystać w doborze i modyfikacji diety.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 612 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej