Sortowanie
Źródło opisu
Katalog książek, czasopism i audiobooków
(143)
Forma i typ
Książki
(138)
Publikacje popularnonaukowe
(66)
Poradniki i przewodniki
(30)
Proza
(22)
Publikacje fachowe
(16)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Publikacje informacyjne
(2)
Audiobooki
(1)
Komiksy i książki obrazkowe
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje religijne
(1)
Dostępność
dostępne
(183)
wypożyczone
(16)
tylko na miejscu
(11)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dzieci
(17)
Wypożyczalnia Główna
(80)
Filia Dąbrówka
(33)
Filia Posada
(12)
Filia Wójtostwo
(30)
Filia Olchowce
(14)
Czytelnia - na miejscu
(11)
Czytelnia - do wypożyczania
(13)
Autor
Krzyżanek Joanna
(6)
Dębski Henryk (1936-1992)
(5)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(5)
Michalak Katarzyna (1969- )
(4)
Wiewiurka Zenon
(4)
Gasik Anna
(3)
Gumowska Irena (1912-1991)
(3)
Kasdepke Grzegorz (1972- )
(3)
Markuza Biruta
(3)
Musierowicz Małgorzata (1945- )
(3)
Zawistowska Zofia
(3)
Bednarek Justyna (1970- )
(2)
Berger Stanisław (1923- )
(2)
Bolotnikova Valentina Antonovna
(2)
Bryś Wojciech
(2)
Ciseł Marcin
(2)
Czerwińska Ewa
(2)
De Blasi Marlena (1952- )
(2)
Grabska-Siwek Barbara
(2)
Hlava Bohumír
(2)
Jacórzyński Bohdan (1937-2014)
(2)
Kalicińska Małgorzata (1956- )
(2)
Konieczny Jacek
(2)
Maciąg Agnieszka (1969- )
(2)
Niedzielska Gabriela
(2)
Ostrowski Aleksander
(2)
Poklewska-Koziełło Ewa (1967- )
(2)
Siwek Grzegorz
(2)
Skrodzka Zdzisława
(2)
Sturis Dionisios (1983- )
(2)
Szabłowski Witold (1980- )
(2)
Tarnowska Krystyna
(2)
Winiarski Franciszek (1931- )
(2)
Wolański Robert
(2)
Zakrzewska Agnieszka (1974- )
(2)
Zakrzewska Agnieszka (1974- ). Saga czekoladowa
(2)
Adamska Elżbieta
(1)
Aleksiejczyk Zofia (ogrodnik)
(1)
Alsen Elke
(1)
Antoniszak Krzysztof
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Baier Jan (1926-2001)
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Barnard Melanie
(1)
Barowicz Tadeusz
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Bator Jakub
(1)
Bator Julita
(1)
Bauer Zbigniew (1952-2014)
(1)
Bańkosz Robert
(1)
Beaupré Christine de
(1)
Cabot Sandra (1952- )
(1)
Cesari Luca (1984- )
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Cieślik Donata
(1)
Clucas Philip
(1)
Compton Clare (1904- )
(1)
Cooper Sara
(1)
Csörgö Anikó
(1)
Czarkowska Iwona (1970- )
(1)
Czerni Anna
(1)
Czernikowski Jan
(1)
D'Adamo Peter
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Dutkiewicz Mieczysław
(1)
Dyba Wojciech M
(1)
Dąbrowa Ilona
(1)
Enerlich Katarzyna (1972- )
(1)
Ferdek Anna
(1)
Ferguson Judith
(1)
Figueroa Alice
(1)
Goscinny René (1926-1977)
(1)
Grata Ewa
(1)
Grzegorzewska Barbara (1947- )
(1)
Grzesiowski Paweł (1963- )
(1)
Góra Tadeusz
(1)
Gąsowska Anna (tłumacz)
(1)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(1)
Hemzö Károly
(1)
Hołub Barbara
(1)
Héjj Botond
(1)
Ingels Darin
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Jara Marianna
(1)
Jara Renata Kinga
(1)
Jara Susanna
(1)
Jaryj Danyło
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Kaczmarczyk Beata
(1)
Kasperek Zofia
(1)
Kawecki Zdzisław
(1)
Kensy Elżbieta
(1)
Kielan Dominika
(1)
Kielan Paulina
(1)
Kiereś Emilia (1981- )
(1)
Klimko-Dobrzaniecki Hubert (1967- )
(1)
Klinting Lars (1948-2006)
(1)
Kmak Lucyna
(1)
Kobylańska Aleksandra
(1)
Korżawska Stefania (1956- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(51)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(19)
1980 - 1989
(35)
Okres powstania dzieła
2001-
(75)
1901-2000
(55)
1945-1989
(6)
1989-2000
(3)
1801-1900
(1)
Kraj wydania
Polska
(143)
Język
polski
(143)
Odbiorca
6-8 lat
(11)
Dzieci
(11)
9-13 lat
(6)
Młodzież
(3)
0-5 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(22)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura angielska
(1)
Literatura szwedzka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kucharstwo
(54)
Potrawy
(28)
Przetwory owocowo-warzywne
(20)
Dietetyka
(14)
Kuchnia polska
(14)
Warzywa
(11)
Zdrowe odżywianie
(11)
Gotowanie
(9)
Kuchnia regionalna
(9)
Owoce
(8)
Przepisy kulinarne
(8)
Boże Narodzenie
(7)
Obyczaje i zwyczaje
(7)
Ciasta
(5)
Odżywianie
(5)
Ziołolecznictwo
(5)
Kuchnia grecka
(4)
Kuchnia wegetariańska
(4)
Kuchnia włoska
(4)
Leczenie dietą
(4)
Potrawy wigilijne
(4)
Rośliny lekarskie
(4)
Jelita
(3)
Kuchnia litewska
(3)
Kultura stołu
(3)
Ogródki działkowe i przydomowe
(3)
Potrawy dietetyczne
(3)
Potrawy z piekarnika
(3)
Przyprawy
(3)
Ryby
(3)
Czekolada
(2)
Depresja psychiczna
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Grzyby
(2)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(2)
Kapusta
(2)
Kawiarnie i cukiernie
(2)
Kobieta
(2)
Konfitury i dżemy
(2)
Kuchnia wegańska
(2)
Leczenie
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Miód
(2)
Polacy za granicą
(2)
Potrawy z ryb i owoców morza
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Prowincja
(2)
Spadek
(2)
Słodycze
(2)
Wybory życiowe
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Święci i błogosławieni
(2)
Życie codzienne
(2)
Żywienie chorych
(2)
Adwent
(1)
Agroturystyka
(1)
Alergia
(1)
Aloes
(1)
Amin, Idi (1925-2003)
(1)
Amnezja
(1)
Baranina
(1)
Benedyktynki
(1)
Bojkowie
(1)
Borelioza
(1)
Castro, Fidel (1926-2016)
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby reumatyczne
(1)
Choroby wątroby
(1)
Chorzy
(1)
Cmentarze wojenne
(1)
Desery
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta kapuściana
(1)
Dieta lecznicza
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Duchowieństwo katolickie
(1)
Dwory
(1)
Dyktatura (ustrój)
(1)
Dynia
(1)
Dyniowate
(1)
Dziczyzna
(1)
Dziedzictwo kulinarne
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Enerlich, Katarzyna (1972- )
(1)
Etnografia
(1)
Fasola
(1)
Gospodarka rybna
(1)
Gospodarstwo rolne
(1)
Grupy krwi
(1)
Gry i zabawy dziecięce
(1)
Grzyby jadalne
(1)
Higiena psychiczna
(1)
Historia
(1)
Hoxha, Enver (1908-1985)
(1)
II wojna światowa (1939-1945)
(1)
Jakość życia
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Temat: dzieło
MasterChef Junior (program telewizyjny)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(6)
2001-
(6)
1801-1900
(3)
1101-1200
(2)
1945-1989
(2)
1001-1100
(1)
1701-1800
(1)
1939-1945
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(19)
Grecja
(4)
Włochy
(4)
Bieszczady (góry)
(3)
Mazury
(3)
Holandia
(2)
Litwa
(2)
Ukraina
(2)
Świat
(2)
Albania
(1)
Białoruś
(1)
Bingen am Rhein (Niemcy)
(1)
Chiny
(1)
Drohobycz (Ukraina, obw. lwowski, rej. drohobycki)
(1)
Francja
(1)
Galicja (kraina historyczna)
(1)
Halicz (Ukraina, obw. iwanofrankiwski, rej. halicki)
(1)
Hiszpania
(1)
Irak
(1)
Islandia
(1)
Iwano-Frankiwsk (Ukraina, obw. iwanofrankiwski)
(1)
Kambodża
(1)
Kołomyja (Ukraina, obw. iwanofrankiwski, rej. kołomyjski)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Kuba
(1)
Lutowiska (woj. podkarpackie, pow. bieszczadzki, gm. Lutowiska)
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Meksyk
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Przemyśl (woj. podkarpackie)
(1)
Rosja
(1)
Sanok (woj. podkarpackie)
(1)
Szepczący Las (kraina fikcyjna)
(1)
Uganda
(1)
Wilno (Litwa)
(1)
Województwo podkarpackie (1999- )
(1)
Zabajka (Głogów Małopolski ; część miasta)
(1)
Święcany (woj. podkarpackie, pow. jasielski, gm. Skołyszyn)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(135)
Poradnik
(24)
Wydawnictwa popularne
(18)
Opowiadania i nowele
(10)
Książka kucharska
(9)
Powieść obyczajowa
(9)
Publikacja bogato ilustrowana
(8)
Opracowanie
(5)
Powieść
(4)
Opowiadanie dziecięce polskie
(3)
Wydawnictwa dla dzieci
(3)
Encyklopedia
(2)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Reportaż
(2)
Reprint
(2)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(2)
Anegdoty
(1)
Biogram
(1)
Felieton
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Relacja z podróży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(97)
Medycyna i zdrowie
(19)
Etnologia i antropologia kulturowa
(11)
Dom i ogród
(6)
Biologia
(5)
Styl życia, moda i uroda
(5)
Historia
(4)
Podróże i turystyka
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kultura i sztuka
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Religia i duchowość
(1)
Rozwój osobisty
(1)
143 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Księżniczka i Żaba)
Tiana, bohaterka filmu Księżniczka i żaba, zawsze lubiła gotować. W końcu udało jej się spełnić marzenie – otworzyć własną restaurację. Teraz czytelnicy będą mogli sami przyrządzić popisowe potrawy Tiany – od egzotycznych specjalności Nowego Orleanu po proste, ale pyszne dania domowe. Dzięki dokładnie objaśnionym przepisom nawet początkujący kucharz poradzi sobie znakomicie!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gotuję, nie marnuję: kuchnia zero waste po polsku / Sylwia Majcher. - Warszawa : Buchmann - Grupa Wydawnicza Foksal, copyright 2018. - 199, [9] stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Czy wiesz, że do śmietników na całym świecie trafia 1.3 miliarda ton żywności rocznie? Polacy produkują ponad 280 kg śmieci na osobę rocznie! Sylwia Majcher, dziennikarka i blogerka, przekonuje, że resztki zamiast do kosza mogą trafić na talerze. Filozofia Zero Waste staje się coraz popularniejszym nurtem, a coraz więcej osób decyduje się świadomie minimalizować produkcję odpadów w swoim życiu. Korzystając z kreatywnych koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczynisz się do dbania o środowisko oraz odczujesz zmianę na plus w swoim portfelu. W książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, jak ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, a także jak najlepiej przechowywać produkty spożywcze. Co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Grzyby / Zdzisława Skrodzka. - Warszawa : Watra, 1985. - 151, [1] strony : rysunki ; 17 cm.
(Warzywa i Owoce, Potrawy i Przetwory)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o "tradycyjnych" włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą? Nakarmieni "jedynymi słusznymi" przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą. Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino? Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak nakarmić dyktatora / Witold Szabłowski. - Warszawa : Grupa Wydawnicza Foksal, 2019. - 334, [2] strony : ilustracje ; 20 cm.
Według raportu amerykańskiej organizacji Freedom House czterdzieści dziewięć krajów jest obecnie rządzonych przez dyktatorów - a liczba ta wciąż rośnie. Dwaj kucharze Fidela Castro, kucharka Pol Pota, kucharze Saddama Husajna, Envera Hodży i Idiego Amina po raz pierwszy opowiadają swoją historię po dekadach milczenia. Prawa do książki wykupił największy światowy wydawca - nowojorski Penguin Random House - zanim została napisana. Kucharze dyktatorów - beneficjenci i ofiary swoich brutalnych pracodawców. Ci, którzy widzieli ich w momentach, gdy przybierali „ludzką” twarz: tuż po przebudzeniu, podczas obiadu i gdy dzień dobiegał końca. Karmiący szaleńców, odpowiedzialnych za śmierć i cierpienie setki ludzi. Czy któryś z kucharzy, korzystając z atmosfery, jaka towarzyszy jedzeniu, wpłynął na los, choćby jednego człowieka? Kim są ci, którzy z bliska obserwowali postacie z pomników i kart podręcznika, budzący strach oraz wpływający na złe lub dobre losy swoich podwładnych? Jak się czuli, gdy gotowali dla szaleńców? I jaką cenę przyszło im za to zapłacić? Przez cztery lata autor przejechał cztery kontynenty: od zapomnianej przez wszystkich wioski na kenijskiej sawannie, przez ruiny starożytnego Babilonu w Iraku, po dżunglę w Kambodży, gdzie skryli się ostatni z Czerwonych Khmerów. Odbył wielogodzinne rozmowy z kucharzami, którzy przez lata gotowali dla jednych z największych dyktatorów XX wieku. Niektórzy z bohaterów książki wciąż nie otrząsnęli się z traumy, jaką była praca dla kogoś, kto w każdej chwili mógł ich zabić. Inni wiernie służyli reżimom i do dziś nie chcą zdradzać wielu ich tajemnic.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (2 egz.)
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-11207 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Jedz Zgodnie Ze Swoją Grupą Krwi)
Żywność ma moc uleczania i wzmacniania żywych organizmów, wspomaga powracanie do zdrowia po urazach i chorobach, a także koryguje nasze genetyczne dziedzictwo. Nie tylko stanowi źródło życiowej energii i składników odżywczych, ale również daje możliwość twórczej ekspresji i nawiązywania kontaktów międzyludzkich - poprzez opracowywanie nowych przepisów albo sposobów na przygotowanie pewnych potraw czy też choćby za sprawą wspólnego biesiadowania. Kiedy w 1996 roku pisałem książkę "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi", analizowałem związki między grupami krwi a dietą i nakreśliłem konkretne programy żywieniowe dla każdej z grup krwi. W trakcie minionych piętnastu lat kontynuowałem badania i pisanie o roli pożywienia oraz starałem się prezentować materiały i rady dla tych osób, które chciały i chcą odżywiać się w zgodzie ze swoją grupą krwi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Odpowiedni zestaw bakterii w przewodzie pokarmowym jest niezbędny do zachowania zdrowia. Tymczasem niewłaściwa dieta i nadużywanie antybiotyków niszczą naszą wewnętrzną florę bakteryjną, doprowadzając do współczesnych plag - alergii, nietolerancji pokarmowych i otyłości. Podczas podróży przez jelito (dosłownie!) z doktorem Michaelem Mosleyem dowiesz się: • jak diety oddziałują na bakterie jelitowe, wagę i poziom cukru we krwi, • dlaczego ludzie różnie reagują na te same pokarmy, • w jaki sposób jelita wpływają na osobowość i nastrój człowieka, • jak dobrać właściwe pre- i probiotyki, • co jeść, by uniknąć otyłości. W książce znajdziesz także dwufazowy program odnowy mikroflory jelitowej oraz przepisy na dania wspierające przyjazne bakterie. Zadbaj o nie, by cieszyć się dobrym zdrowiem i... jeszcze lepszym samopoczuciem! [Wydawnictwo Otwarte, 2018]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 613 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Lidla.pl)
Ryneczek Lidla zaprasza świeżością, zapachami i smakami. Czas, żeby dowiedzieć się jak najwięcej o całym bogactwie, które kryją w sobie warzywa i owoce. I wprowadzić ich jak najwięcej do codziennego jadłospisu, bo według najnowszych badań to właśnie one są sposobem na zdrowsze życie! A więc sięgnij po "Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce" i ciesz się smakiem i lepszym samopoczuciem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kalimera : grecka kuchnia radości / Dionisios Sturis. - Poznań : Wielka Litera, 2021. - 261, [8] stron : fotografie kolorowe ; 24 cm.
Słońce, ludzie i jedzenie - oto kwintesencja smaku Grecji! Dionisios Sturis odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o kraju, w którym się urodził. Jest to nietypowa książka kucharska, w której przewodnik po krainie smaków i zapachów zmienia się w piękną opowieść o rodzinie i miłości do gotowania. To także ciekawa opowieść o Grecji i jej mieszkańcach. Tu gotuje się rodzinnie, myśląc o biesiadzie, bo Grecy wiedzą, że przy stole dzieją się najpiękniejsze i najradośniejsze rzeczy, a gotowaniem jesteśmy w stanie przekazać więcej niż słowami. Grecję opisaną przez Sturisa poznajemy wszystkimi zmysłami. Zapach faszerowanych warzyw przenika się ze smakiem cynamonu, oliwek i oregano. Deser kusi czasem pomarańczą, aromatycznym orzechem i wanilią, a czasem kokosem, goździkami i gałką muszkatołową. [nota wydawcy]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 616 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapusta biała / Anna Gasik. - Warszawa : Watra, 1984. - 183, [1] strony : rysunki ; 17 cm.
(Warzywa i Owoce, Potrawy i Przetwory)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kolejna opowieść o przygodach zmyślnego bobra. W każdej z nich robi coś nowego: buduje, uprawia fasolkę, piecze... Wszystkie te czynności są w książeczkach dokładnie zilustrowane i szczegółowo opisane. Tym razem Kastor bierze się za pyszne ciasto. W kuchni dzielnie asystuje mu przyjaciel Maciuś.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia Posada
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. I/N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kawiarenka pod Różą / Katarzyna Michalak. - Poznań : Wydawnictwo Filia Grupa Termedia, 2014. - 295, [7] stron : ilustracje ; 20 cm.
Amelia wiedziała tylko, że ta maleńka cukierenka jest jej przeznaczeniem. Miała nadzieję, że wśród róż, czekolady, i babeczek z karmelem odnajdzie wreszcie ukojenie. Oprócz tego nie wiedziała nic.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Filia Dąbrówka
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.1621.-3 (1 egz.)
Filia Posada
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Filia Wójtostwo
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 821.162.1-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kefi : Greckie wyspy - smaki i opowieści / Dionizod Sturis - Warszawa : Wielka Litera, copyright 2023. - 296, [1] strona : ilustracje, mapy ; 24 cm.
Nie ma jednej kuchni greckich wysp – kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, specyficznego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją lub nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali. Dionisios Sturis, niczym wytrawny poszukiwacz skarbów, odwiedza kolejne archipelagi i kulinarne zakątki, by słuchać, smakować i sprawdzać. Podążając za wonią tymianku, goździków, gałki muszkatołowej i oregano, stara się znaleźć to, co w Grecji najbardziej pożądane, a zarazem najtrudniejsze do opisania – KEFI. Kulturowo odległe, językowo nieprzekładalne, za to instynktownie odczuwalne wszystkimi zmysłami. Możemy doświadczyć KEFI, gdy patrzymy na Greków siedzących wokół stołu, roześmianych, głośno rozmawiających, tańczących – wtedy właśnie dzieje się grecka magia. Przepisy zebrane w tej książce pomogą Wam spełnić podstawowy warunek tego stanu – przygotować dobre jedzenie. A reporterskie opowieści – zrozumieć życie wyspiarzy i poczuć atmosferę ich małych ojczyzn. Reszta zależy od Was.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641.5 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łajdackie opowieści z żarciem w tle. Lektura będzie nie lada zaskoczeniem dla czytelników przyzwyczajonych do pióra autorów. Tym razem połączyli siły, talenty, pasję i poczucie humoru, aby stworzyć wartką prozę WYŁĄCZNIE DLA DOROSŁYCH! Anegdoty, wspomnienia i portrety – wszystko opowiedziane językiem lekkim, czasem ironicznym, czasem refleksyjnym, a miejscami nawet zaskakująco sprośnym. Mówią o smakowaniu życia całym sobą i o pierwszych razach doświadczanych wszystkimi zmysłami. Przywołane historie wieńczą przepisy na dania, które kojarzą się Autorom z najważniejszymi momentami w ich życiu. Podczas lektury „Królika po islandzku” poczujemy smak agrestu na Islandii i pierwszych brzoskwiń w puszce kradzionych podczas pracy w OHP. Wrócimy do barów mlecznych, przejedziemy się autostopem, zachłyśniemy towarami eksportowymi z zachodu, które były jak kolorowe papugi wśród szarych wróbli – zagraniczne papierosy, kolorowy alkohol i pierwsze komercyjne filmy na taśmach VHS. Te opowieści tworzą literacką przystawkę dla dania głównego. A jest w czym wybierać Pierś indyka – director’s cut, Carbonnade a la Flamande, Dziwkarski makaron oraz autorski Hummus z dworca Wien Sudbanhoff. To dla zaostrzenia apetytu czytelników, więcej w „Króliku po islandzku”[z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Główna
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej