Dietetycy
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog książek, czasopism i audiobooków
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
wypożyczone
(1)
Placówka
Czytelnia - do wypożyczania
(6)
Autor
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(2)
Szczygieł Bruno (1928- )
(2)
Barker Helen
(1)
Boniecka Iwona
(1)
Cebulski Włodzimierz (1954- )
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan
(1)
Irzmański Robert
(1)
Jałocha Waldemar
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Klupińska Grażyna
(1)
Kowalski Jan
(1)
Krawczyk Katarzyna
(1)
Mamcarz Artur
(1)
Opuchlik Andrzej
(1)
Pachocka Lucyna
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Pawłowicz Monika
(1)
Pawłowski Waldemar
(1)
Payne Anne
(1)
Romanowski Marek
(1)
Rudnicki Cezary
(1)
Sliż Daniel
(1)
Stec-Michalska Krystyna
(1)
Szyluk Beata
(1)
Słodkowski Maciej (1961- )
(1)
Słotwiński Robert
(1)
Ukleja Anna
(1)
Wachowska-Kelly Patrycja
(1)
Walecka-Kapica Ewa
(1)
Wiśniewska-Jarosińska Maria
(1)
Zalewska-Janowska Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(6)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Dzieci
(7060)
6-8 lat
(4581)
Młodzież
(4163)
9-13 lat
(3659)
0-5 lat
(3114)
Dietetycy
(6)
Szkoły wyższe
(2134)
14-17 lat
(1503)
Szkoły średnie
(1295)
Szkoły podstawowe
(519)
Rodzice
(125)
Gimnazja
(101)
Licea
(98)
Studenci
(82)
18+
(73)
Lekarze
(73)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(68)
Nauczyciele
(61)
Technikum
(55)
Szkoły zawodowe
(52)
Dorośli
(49)
Prawnicy
(45)
Klasa 1.
(42)
Niedowidzący
(41)
Osoby w wieku starszym
(41)
Klasa 2.
(38)
Bibliotekarze
(32)
Psycholodzy
(30)
Klasa 8.
(29)
Szkoły ponadpodstawowe
(29)
Klasa 7.
(27)
Menedżerowie
(27)
Pedagodzy
(27)
Klasa 3.
(26)
Adwokaci
(20)
Fizjoterapeuci
(20)
Poziom podstawowy
(20)
Szkoły ponadgimnazjalne
(20)
Sędziowie
(20)
Kosmetolodzy
(19)
Radcy prawni
(19)
Urzędnicy
(17)
Klasa 4.
(16)
Kosmetyczki i kosmetycy
(16)
Ratownicy medyczni
(16)
Szkoły policealne
(15)
Pracownicy naukowi
(14)
Przedsiębiorcy
(14)
Logopedzi
(13)
16+
(12)
Aplikanci
(12)
Pracownicy socjalni
(12)
Ekonomiści
(11)
Klasa 5.
(10)
Klasa 6.
(9)
Pediatrzy
(9)
Policjanci
(9)
Prokuratorzy
(9)
Terapeuci
(9)
Dietetycy i żywieniowcy
(8)
Lekarze rodzinni
(8)
Pielęgniarki
(8)
Politycy
(8)
Poziom rozszerzony
(8)
Psychiatrzy
(7)
Chorzy
(6)
Dziennikarze
(6)
Inżynierowie
(6)
Lekarze specjaliści
(6)
Nauczyciele języka polskiego
(6)
Pracownicy pomocy społecznej i pracy socjalnej
(6)
Kardiolodzy
(5)
Nauczyciele akademiccy
(5)
Nauczyciele nauczania początkowego
(5)
Położne
(5)
Pracownicy samorządowi
(5)
Uczniowie
(5)
Doradcy podatkowi
(4)
Dziewczęta
(4)
Harcerze
(4)
Alergolodzy
(3)
Dermatolodzy
(3)
Historycy
(3)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(3)
Opiekunowie medyczni
(3)
Pracodawcy
(3)
Psycholodzy kliniczni
(3)
Psychoterapeuci
(3)
Radiolodzy
(3)
Terapeuci zajęciowi
(3)
Administracja publiczna
(2)
Architekci
(2)
Chorzy i niepełnosprawni
(2)
Chłopcy
(2)
Dyrektorzy szkół
(2)
Dziecko autystyczne
(2)
Dziecko z zaburzeniami mowy
(2)
Elektrycy
(2)
Farmaceuci
(2)
Historycy sztuki
(2)
Temat
Odżywianie
(4)
Dietetyka
(3)
Choroby ludzi
(2)
Cukrzyca
(2)
Leczenie żywieniowe
(2)
Niedożywienie
(2)
Otyłość
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergia pokarmowa
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby skóry
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby wątroby
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Dobrostan psychiczny
(1)
HIV
(1)
Jelita
(1)
Leczenie dietą
(1)
Oparzenie
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Starzenie się
(1)
Styl życia
(1)
Szczepienia ochronne
(1)
Uzależnienie (nałóg)
(1)
Witaminy
(1)
Współwystępowanie chorób
(1)
Zachowania prozdrowotne
(1)
Zanieczyszczenia wody
(1)
Zanieczyszczenie powietrza
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zdrowie psychiczne
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywienie dojelitowe
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Gatunek
Opracowanie
(5)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Styl życia, moda i uroda
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Zgodnie z zaleceniami Ministerstwa Zdrowia opieka żywieniowa jest ważnym uzupełnieniem opieki lekarskiej i pielęgniarskiej. W książce opisano metody zapobiegania niedożywieniu szpitalnemu i jego wpływ na funkcjonowanie organizmu. Przedstawiono podstawy prawne leczenia żywieniowego w Polsce, rekomendacje Europejskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego, zespoły leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe chorych w stanie terminalnym. Ponadto przedstawiono różne metody leczenia żywieniowego oraz leczenie żywieniowe w różnych sytuacjach klinicznych. Na końcu książki znajdą się podstawowe informacje o dietach przemysłowych zarejestrowanych w Polsce.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-6185/II (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce omówiono podstawowe problemy dotyczące niedożywienia związanego z chorobą. Zebrano i omówiono wszystkie dostępne metody oceny odżywienia niezależnie od sytuacji klinicznej. W całej książce dobrze wywarzono proporcje między informacjami ściśle naukowymi a praktycznymi wskazówkami postępowania w konkretnych sytuacjach klinicznych. Część informacji podana została w formie przejrzystych tabel, które mogą być łatwo wykorzystane w praktyce klinicznej. Książka adresowana jest: do lekarzy wszystkich specjalności zabiegowych, pediatrów i internistów, do średniego personelu medycznego oraz dietetyków. Będzie cennym źródłem wiedzy dla studentów medycyny, pielęgniarstwa i dietetyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-6185/I (1 egz.)
Książka
W koszyku
Publikacja w sposób kompleksowy porusza tematykę aktualnego spojrzenia na rolę diety w zdrowiu skóry. Zawarte w niej informacje zostały oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz praktycznym doświadczeniu specjalistów w dziedzinie dermatologii oraz żywienia. Książka prowadzi czytelnika od podstawowej wiedzy na temat wpływu diety na dobrostan skóry i procesy jej starzenia, poprzez omówienie wybranych chorób skórnych, w których może ona wspierać proces leczenia aż do wskazówek dotyczących wsparcia psychologicznego w tych schorzeniach. Autorzy analizują również wpływ żywienia na procesy patologiczne w skórze oraz mechanizmy immunologiczne, które odgrywają kluczową rolę w rozwoju chorób dermatologicznych. W niniejszej monografii autorzy skupili się na chorobach skóry, w których zarówno rola diety jest uznaną metodą interwencji stosowaną od lat np. zapalenie opryszczkowe skóry, jak i takich, w których była dotąd niedocenianym aspektem terapii. Okazuje się jednak, że w niektórych przypadkach interwencje żywieniowe mogą wpływać na ich przebieg, jak ma to miejsce w przypadku trądziku, w innych zmiana diety może służyć jako jeden z elementów profilaktyki, na przykład w raku skóry czy w procesach jej starzenia. Nierzadko choroba dermatologiczna może być powiązana ze schorzeniem ogólnoustrojowym, a zmiana sposobu żywienia może poprawiać wyniki leczenia, jak w przypadku łuszczycy. Wiadomo także, że niektóre leki stosowane w dermatologii, takie jak glikokortykosteroidy, zwiększają ryzyko innych chorób, a odpowiednia dietoterapia może pomóc ograniczyć znacząco ich rozwój oraz zminimalizować niektóre skutki uboczne. Dzięki tej książce specjaliści będą mieli możliwość lepszego zrozumienia wpływu diety na zdrowie tego największego widocznego dla otoczenia organu ciała człowieka oraz wykorzystania zdobytej wiedzy w praktyce klinicznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. A-19086 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Cukrzyca jest aktualnie pierwszą niezakaźną pandemią świata, a rola leczenia dietetycznego wciąż niedoceniana. Książka powstała z potrzeby zebrania zasad żywienia osób z cukrzycą z uwzględnieniem różnych sytuacji klinicznych i chorób towarzyszących, na podstawie wieloletnich doświadczeń klinicznych i dydaktycznych wszystkich autorów. W sposób kompleksowy omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Opisano postępowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwagą i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Autorzy podręcznika, specjaliści z najwyższej półki, są gwarantem wysokiej jakości zawartych treści opracowanych na podstawie zasadach EBM, a także wieloletniej pracy z pacjentami z cukrzycą, co czyni tę pozycję unikatową, ale i przystępną. Książka dedykowana lekarzom i dietetykom. Podręcznik kompleksowo omawia zasady żywienia pacjentów z cukrzycą. Obok podstaw zaburzenia gospodarki węglowodanowej i metod oceny stanu odżywiania, podręcznik zawiera doniesienia naukowe i wytyczne towarzystw naukowych przedstawione w formie praktycznych zaleceń. Książka w sposób holistyczny pokazuje zasady żywienia pacjentów z cukrzycą w wielu aspektach. Opisane zostało postępowanie z pacjentami ze stanami przedcukrzycowymi, z cukrzycą ciążową, chorymi onkologicznie z cukrzycą, chorymi z nadwaga i otyłością, chorymi przygotowywanymi do leczenia bariatrycznego i w wielu innych przypadkach. Książka dedykowana jest lekarzom rodzinnym, diabetologom i dietetykom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-18564 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-5964 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pierwsza w Polsce publikacja na temat medycyny stylu życia napisana na podstawie najnowszych badań EBM. Zawiera rzetelne informacje na temat zdrowego stylu życia i skutecznego zalecania go pacjentom. Pokazuje jego wpływ na terapię i prewencję chorób cywilizacyjnych, co w wielu przypadkach jest skuteczniejsze niż leczenie farmakologiczne. Książka podzielona została na części, które obejmują wszystkie filary zdrowia. Skierowana jest zarówno do lekarzy, specjalistów zdrowia publicznego, dietetyków, fizjoterapeutów, jak i fanów zdrowego stylu życia. W naszym kraju stopniowo rozpowszechnia się przekonanie, że styl życia jest główną determinantą stanu zdrowia. Dlatego z wielką ciekawością przeczytałem monografię zatytułowaną ?Medycyna stylu życia?, która poświęcona jest różnym aspektom wpływu stylu życia na zdrowie człowieka. Oddawana do rąk czytelników książka to efekt udanej inicjatywy łączenia wiedzy i doświadczeń specjalistów różnych dziedzin, którzy szczegółowo, ale przystępnie i w sposób wyważony omówili niekiedy trudne zagadnienia. Największą wartością podręcznika jest interdyscyplinarne spojrzenie na związek stylu życia ze zdrowiem człowieka. Cieszy, że tekst poszczególnych rozdziałów oparty jest o fakty naukowe, a nie jedynie o przekonania, bądź niezweryfikowane poglądy. Jednocześnie to praktyczny i wiarygodny przewodnik po zdrowym stylu życia. Książka napisana jest pięknym językiem, czyta się ją z przyjemnością. I jeszcze jedna zaleta prezentowanej monografii: zwraca uwagę przejrzysty układ książki, który ułatwia czytelnikowi przyswojenie zawartej w niej wiedzy. Jestem przekonany, że czytelnikami będą nie tylko osoby zawodowo związane z medycyną. Można wyrazić przekonanie, że monografia przybliży Czytelnikowi - nie zawsze w pełni dostrzegane - znaczenie prozdrowotnego stylu życia. Z przyjemnością polecam lekturę książki, tym bardziej, że to pierwsza taka publikacja w naszym kraju. prof. dr hab. n. med. Piotr Jankowski, Instytut Kardiologii, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia - do wypożyczania
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. A-6182 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej